image
 |  16 1 Вересня 2021 | 20:18

Гарячий обід у школах Луцька здорожчав: хто і як формує ціну? (ВІДЕО)

У першому семестрі нового навчального року вартість одного гарячого обіду у школах Луцька коштуватиме 30 гривень. Це на 5 гривень більше, ніж торік.

Про це розповіла «Суспільному» головна спеціалістка міського департаменту освіти Людмила Клиш.

Суспільне дізнавалося, які чинники впливають на ціну обіду в школах Луцька та області і як змінилася вартість харчування за останні 5 років.

Чому здорожчав шкільний обід?

Після зростання ціни, харчування одного учня обійдеться у 600 гривень на місяць, каже бухгалтерка Луцького комбінату шкільного та студентського харчування Анастасія Смирнова. Це підприємство обслуговує 25 з 27-ми навчальних закладів обласного центру.

Зі слів бухгалтерки, у нову вартість учнівських обідів включили ціну нового посуду, оренду харчоблоків, заробітну плату кухарів, витрати на пальне, лабораторні дослідження, комунальні платежі та продукти. Ціни на продукти зросли на 30%.

«Здорожчав цукор, крупи, олія, молочні продукти. Також в нас по меню ідуть певні зміни, збільшуються норми закладок на м’ясо, на овочі. Ми плануємо давати свіжі фрукти, більше кисломолочної продукції, відповідно усе це мусить бути враховано», – розповідає Анастасія Смирнова.

Головна спеціалістка міського департаменту освіти Людмила Клиш розповідає: грошові норми видатків на харчування у школах затверджується під час виконкому. Попереднього навчального року гарячі обіди їли 58% школярів у Луцьку.

«Це 16 298 дітей. Батьки в департамент освіти щодо ціни ще жодного разу не зверталися. Їх в першу чергу цікавить порція і якість продукції», – каже чиновниця.

Як змінилася ціна обіду за п'ять років?

Зі слів спеціалістки міського департаменту освіти, протягом останніх п’яти років ціна обіду у Луцьку зросла від 17 до 30 гривень:

2017 рік – гарячий обід у Луцьку коштував 17 грн.

2018 рік – ціна обіду зросла до 20 грн.

2019 рік – шкільний обід вартував 25 грн.

2020 рік – 25 грн.

«Змінюється ціна обіду і в інших громадах області», – розповіла Суспільному заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Соломіна.
«Найнижча ціна минулого року була при одноразовому харчуванні у порядку 19 — 19.80 грн і до 30 гривень», – каже освітянка.

Тетяна Соломіна додає: кожного року в січні обласне управління освіти рахує повний обсяг меню і порівнює його з 1 січням попереднього року. Так формують конфіцієнт на здорожчання продуктів.

«Цей коефіцієнт варто застосовувати, для того, щоб не знизити відсотково рівень виконання натуральних норм», – каже заступниця начальниці обласного управління освіти.

З її слів, у громадах на нове меню шкільні їдальні переходитимуть поступово, бо наступні 4 місяці ще діятимуть попередні угоди на постачання продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився проєкт рішення про підвищення вартості проїзду у Луцьку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити