image
 |  31 10 Червня 2022 | 12:46

Голова Іваничівської селищної ради Томашевська заборонила благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ

В Іваничах розгорівся черговий скандал: місцева влада заборонила проводити благодійний ярмарок, у рамках якого небайдужі активісти хотіли зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України. Чимало жителів селища обурені таким рішенням. Однак, організатори налаштовані рішуче і запевняють, що захід таки відбудеться.

Про це пише БУГ.

12-го червня у день Святої Трійці в Іваничах місцеві активісти запланували благодійний ярмарок заради збору коштів ЗСУ. Як і велить законодавство, звернулися з письмовою заявою в селищну раду, щоб отримати офіційний дозвіл на проведення заходу.

Як розповіла одна з організаторів ярмарку Олександра Шептор, спочатку в телефонній розмові заступниця голови селищної ради Оксана Рубан дала дозвіл на проведення благодійного заходу. І «закипіла» підготовка.

Планувалося, що на ярмарку будуть представлені вироби ручної роботи й смаколики від місцевих господинь, проведені різні майстер-класи для діток, благодійна лотерея і багато інших цікавих конкурсів. А також – виступ колективів з Іваничів, Павлівки, Жашкович та інших творчих діячів з сучасними українськими патріотичними піснями та віршами.

Однак після того, як організатори оприлюднили оголошення про проведення ярмарку місцева влада чомусь передумала і почала «пхати палки в колеса», неодноразово натякаючи, що дозволу не дасть.

І ось 8-го червня організатори отримали офіційну відповідь від очільників громади. Так, селищна голова Лідія Томашевська звеліла вибрати більш безпечний формат заходу. Адже, мовляв, турбується про безпеку жителів. А також вона переклала заборону в проведенні ярмарку «на плечі» ГО «Герої не вмирають», яка представляє інтереси матерів та дружин загиблих у російсько-українській війні.

Як йдеться у зверненні, члени цієї громадської організації нібито звернулися до Томашевської із проханням заборонити усі масові заходи на території громади.

Однак, за інформацією БУГу, голова громади сама телефонувала до матерів загиблих Героїв і просила написати таке звернення, аби були вагомі причини заборонити ярмарок. Тож зараз, ймовірно, просто використовує їх у своїх не патріотичних цілях.

До речі, депутатка селищної ради Катерина Бонюк в коментарі під дописом про заборону ярмарку в соцмережах висловила побоювання, що місцева влада зараз використовує матерів загиблих Героїв у своїх корисних цілях.

Окрім цього, голова громади Лідія Томашевська навіть записала відеозвернення до жителів громади, у якому пояснила причини заборони ярмарку. Так, за її словами, допомагати потрібно безпечно, а проводити масові заходи, мовляв, дуже ризиковано і небезпечно. Але, як кажуть жителі громади, кожен сам вирішує: ризикувати йому чи ні і сам несе відповідальність за участь в таких заходах. 

Також очільниця громади зазначила, що в центрі Іваничів немає сховищ і укриттів, а тому присутні на ярмарку у випадку звучання сирени не матимуть де сховатись. Але ж на центральній вулиці селища є чотири великих укриття: в селищній раді, домі «Просвіта», колишній школі-інтернаті та ліцеї №1.

Як пояснила активістка Олександра Шептор, ярмарок спрямований виключно на допомогу захисникам України, і ніяких концертів, танців чи дискотеки в програмі не було. А мали бути лише кілька патріотичних пісень, виступи діток з віршами й молитва за наших Героїв.

Однак, за словами організаторів, незважаючи на заборону влади, ярмарок все ж відбудеться в запланований час: 12-го червня на 15:00, адже роблять його заради хорошої справи – допомоги військовим.

До слова, заборона Томашевської в проведенні благодійного ярмарку викликала шквал обурення в жителів селища. Чимало з них висловили своє незадоволення вчинком голови громади в коментарях під дописом Олександри Шептор про заборону заходу. Мешканці навіть запропонували написати відповідне звернення і офіційно висловити недовіру Томашевській.

До речі, в інших містах влада навпаки заохочує проведення заходів на підтримку ЗСУ. Так нещодавно благодійні ярмарки пройшли у Нововолинську та Суходолах.

Що цікаво, це те, що прихильниця російської радянщини Томашевська, у своєму відеозверненні жодного разу не сказала, з ким воює Україна. Говорячи загальні речі, очільниця громади всіляко уникала та обходила вислів "широкомасштабне вторгнення росії на територію України". Певно пані Лідія дуже не хоче образити своє проросійське коло "друзів" та продовжує ностальгувати за "партією регіонів".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити