image
 |  5 26 Квітня 2022 | 21:38

Голова МАГАТЕ заявив, що рівень радіації на ЧАЕС - аномальний

У вівторок голова служби атомної охорони ООН (МАГАТЕ) назвав рівень радіації на місці аварії на Чорнобильській АЕС "аномальним", заявивши, що нетривала російська окупація цього району була "дуже і дуже небезпечною".

Про це УНН пише з посиланням на AFP.

Цитата

"Рівень радіації, я сказав би, аномальний", — заявив директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час візиту в річницю найстрашнішої ядерної катастрофи у світі.

"Були моменти, коли рівні підвищувалися через переміщення важкої техніки, яку російські війська привозили сюди і коли вони йшли", - додав він.

"Ми стежимо за цим день у день".

Деталі

Виступаючи перед саркофагом, який покриває радіоактивні останки ядерного Чорнобильського реактора, він сказав, що захоплення території російськими військами було "абсолютно ненормальним і дуже небезпечним".

Як повідомили у МАГАТЕ в понеділок, генеральний директор Рафаель Гроссі очолить першу повномасштабну місію експертів з безпеки, захисту та гарантій в Україні. Вони прибудуть на Чорнобильську АЕС у вівторок, 26 квітня, щоб доставити обладнання, провести радіологічну оцінку та відновити системи моніторингу гарантій.

Доповнення

Російські війська захопили це місце 24 лютого, першого дня вторгнення росії в Україну, взявши в полон українських солдатів і затримавши цивільний персонал на місці.

Окупація тривала до кінця березня і викликала глобальні побоювання щодо ядерних витоків.

Українські офіційні особи заявили, що російські солдати могли зазнати радіаційного опромінення після того, як рили укріплення в багатьох місцях на цьому місці і піднімали хмари пилу своєю бронетехнікою.

Довідка

26 квітня 1986 року неконтрольована ланцюгова ядерна реакція зруйнувала реактор ЧАЕС внаслідок аварії, яку радянська влада спочатку приховувала.

Багато сотень людей загинуло, хоча точна цифра залишається спірною.

Зрештою, 350 000 людей було евакуйовано з 30-кілометрового радіусу зони відчуження, яка залишається безлюдною, за винятком деяких літніх жителів, які повернулися, незважаючи на офіційну заборону.

Три інші реактори Чорнобильської АЕС були послідовно закриті, останній з яких було зупинено у 2000 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зрушимо небо та землю», щоб допомогти Україні», - глава міноборони США пообіцяв допомогу Києву

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити