image
 |  9 16 Жовтня 2018 | 09:12

Господарства Держлісгентства експортують за кордон ділову деревину під виглядом дров?

Румунія та Угорщина – країни, в які експортують сьогодні найбільші обсяги дров господарства Держлісагенства України, очолюваного соратником генпрокурора Юрія Луценка, депутатом Волинської обласної ради Володимиром Бондаром. А той, у свою чергу, перебуває в доволі близьких відносинах із президентом. Цікаво, що компанії-імпортери української деревини жодним чином не пов'язані з енергетикою, а займаються виробництвом меблів, - пише видання «Бізнес. Цензор».
Дровами та деревиною для спалювання в Україні вважаються колоди довжиною до двох метрів з певною якістю деревини (сучкуватість, тощо). Однак при неуважному ставленні до цієї якості дровами можна назвати деревину, з якої можна робити меблі. За підрахунками видання, найбільшими отримувачами українських "дров" у Євросоюзі у 2018 році є такі виробники меблів, як румунські компанії Egger та Kronospan, компанія з Угорщини Swisskrono, а також австрійський виробник пиломатеріалів австрійська Pisec Gesellschaft.
У першому півріччі з України вивезли "дров" та "паливної" деревини щонайменше на 0,30 млн. З цієї суми 4,85 млн припало на експорт державних лісових підприємств. Агентство лісових ресурсів України очолює Володимир Бондар, який знаходиться у близьких дружніх стосунках з генеральним прокурором Юрієм Луценком. Про причетність Генпрокуратури до контрабанди лісу заявляв і колишній виконуючий обов'язки голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, який входить до команди прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанда лісу з України під виглядом дров. Волинь – не виняток
Водночас, як зазначають "Наші гроші", син генпрокурора Юрія Луценка Олександр є співвласником ТОВ "Грин вейв" (Київ) і ТОВ "Грандвуд груп" (Біла Церква), у яких серед видів діяльності вказані лісозаготівля та лісопильне виробництво.
У "Грін вейв" партнером Луценка-молодшого є Віталій Морозюк, який є директором луценківської фірми ТОВ "Бел фам". У "Грандвуд груп" партнерами ген прокурорського сина є Юрій Соколов, Андрій Горбатюк та Олександр Наумик. І всі вони разом з Луценком-молодшим є власниками ще однієї лісопилки в Рокитному Рівненської області – ТОВ "Веар".
Наумик відомий як юрист власника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича. На нього зареєстровані частки у ТОВ "Українська постачальна група" та ТОВ "БР "Логістикс", він є членом опікунської ради у дитячій громадській організації "Футбольний клуб "Ювілейний", заснованій співвласником АТБ Євгеном Єрмаковим. Наумик також мав справу з дружиною генпрокурора Іриною Луценко, яка рік тому продала Наумику якесь рухоме майно за 1,89 млн грн.
Раніше колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус у суді заявив, що Буткевич – "найліпший друг Луценка". В останній рік Держгеонадра та суди передали низку спецдозволів на користування надрами фірмам, що належать самому Буткевичу та Єрмакову і іншим представникам АТБ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заказник «Воротнів» перетворюється на Межигір’я по-волинськи?
Наумик є співзасновником ТОВ "АЛД" (розвідка нафти і газу) разом з Володимиром Євдокимовим, який був заступником міністра МВС Юрія Луценка у 2000-х роках. Сус згадував Євдокимова разом із Буткевичем своїх показах по справі члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, якого обвинувачують у незакінченому замаху на шахрайське заволодіння 0 тис. Мовляв Євдокимов давав вказівки слідчим ГПУ, які формально є підлеглими Юрія Луценка, що робити по справі, пов'язаній з нардепом від Сергієм Рибалкою, який зі скандалом розвівся з донькою Буткевича.
Євдокимов також має частку у ТОВ "Централ білдинг менеджмент", що займається лісозаготівлею. Тут його партнерами є Вікторія Лаврега і Костянтинг Хворостяний. Водночас фірми "Веар", "Грандвуд груп" та "Централ білдинг менеджмент" напряму не значаться серед експортерів українських "дров".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічні розваги, «тітушки» і стрілянина – новий «бєспрєдєл» у відомстві Кватирка
Нагадаємо, що Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. При цьому 23 липня президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект, повернувши його в сесійний зал з поправками.
Як писало DT.UA, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, але і регламентів та сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р. І за оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.
Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Озеленення" Європи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісова мафія» в Україні: Гройсман «проснувся»? Волинський зріз

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити