image
 |  22 27 Липня 2020 | 14:20

Ірванець та Шумілін у Луцьку «розливали» вірші (ФОТО)

В рамках дофестивальних заходів «Фронтери», яка цьогоріч відбувається за підтримки Українського культурного фонду, 26 липня у пабі «Lucky Bull» виступили два поети. Олександр Ірванець та Олександр Шумілін читали свої вірші, жартували та згадували багато літературних історій.

Організатори фестивалю «Фронтера» продовжують привозити до міста відомих письменників та відкривати нові або забуті імена. Так, у недільний вечір лучани прийшли послухати класика сучасності Олександра Ірванця та його колегу, який презентував першу збірку, Олександра Шуміліна. Обидва чоловіки пов’язані з Луцьком. «Я називаю його своїм другим домом», - зізнався Ірванець та додав, що провів тут чимало гарних днів й писав вірші.

Натомість його молодший колега виріс в нашому місті, тож коли постало питання, де друкувати першу збірку, обрав Луцьк. Олександр Шумілін переміг у конкурсі «Гранослов», в результаті чого вийшла перша збірка віршів «Просте складне».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27 липня — день Акіли Солом'яного: історія, традиції та прикмети свята

Олександр Ірванець зазначив, що незабаром і він матиме нові книги, тому сподівається ще приїхати до Луцька з презентацією. Зустріч пройшла в доволі дружній та жартівливій атмосфері.

Після одного з віршів Шуміліна його колега зауважив:

«Щоб ви не думали, ніби я не вмію писати верлібри, то теж один зачитаю. Правда в мене наприкінці все одно все скочується до римування».

Організатори назвали захід «Вірші на розлив». За словами директорки фестивалю «Фронтера» Елли Яцути ця метафора підібрана не спроста. 

«Ми хочемо, щоб гарні вірші лилися так само добре, як і хороші напої. І щоб ми смакували тільки тим, що по-справжньому любимо», - додала вона.

Згадували письменники й різні часи. Для прикладу, Ірванець розповів про те, що колись цензура забороняла використовувати в текстах назви алкоголю. Тож він, пишучи вірш про санітарочку Раю «змахлював». І додав зноску про те, що під словом «спирт» мається на увазі медичний препарат і навіть вказав його формулу. Зачитав він й вірш, де згадує Сергія Жадана, який теж нещодавно був у Луцьку.

Насамкінець усі охочі мали нагоду неформально поспілкуватися з письменниками, придбати їх книги та отримати автограф і фото на згадку.

Довідка:

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пробував утекти через річку: за якими критеріями відбирають новобранців у моряки? (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити