image
 |  0 9 Липня 2020 | 11:57

Історична Волинь: шибениця - посеред площі століття тому (ФОТО 18+)

Протягом довгого часу шибениця вважалася одним із витончених методів смертної кари, тимпаче у реаліях військового часу. У Ковелі шибениця знаходилася практично посередині привокзальної площі (майже як на фотоколажі, але ближче до центру сьогоднішньої парковки).

Усі фото були зроблені за часів Австро-Німецької окупації Ковеля (1915-1918р.).

Хоча я вважаю, що у Ковелі шибениця мала місце ще за часів Російської Імперії (можливо, не на такому людному місці, як вокзал).

На одній із світлин ви можете побачити, як солдат Російської імператорської армії молиться перед повішанням.

Фото були взяті із різних ресурсів: «Krieg dem Kriege“ (1924), „Der Weltkrieg in seiner rauhen Wirklichkeit“ (1926), „Covenants with Death“ (1934).

Проте майже всі автори цих книг припустилися однієї помилки - місце шибениці вони вказували як «Галичина», хоча на усіх фото видніється ковельський залізничний вокзал, який був побудований за проектом Олександра Вербицького, та ковельська амбулаторія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі під Луцьком готуються до приїзду президента: латають ями та встановлюють знаки (ВІДЕО)

Текст видання пояснюють зображення, на яких видно як шибеницю з жертвами, так і одну повішену людину.

Останнім із цієї брошурі є якийсь поручик Ісаков, який втік із австрійського полону і примкнув до угруповання (або банди, як вказано у книзі) Панаса Пономаренко, яке складалося з 28 чоловік. Відповідно до опублікованого там протоколу, члени групи Ісакова-Пономаренко були розстріляні, а сам Ісаков - повішений.

За текстом цієї публікації можна припустити, що фото шибениці з шістьма жертвами пов'язані із наведеними подіями: можливо, це люди, які втекли з австро-угорського полону та долучилися до солдата Василя Савенка. До групи входили: Онисим Захарченко, Микола Титаренко, Петро Петровський, Микола Тимофійович, Никифор Коваленко, Семен Пілішкевіч, Федір Андрєєв, Петро Виноградов, Григорій Прокопенко, Тихон Деменюк, Олександр Карцов.

Діяльність цієї групи, якщо вірити тексту, була кримінальною і спрямованою проти євреїв.

Фото з шибеницею та п‘ятьма жертвами можна пов'язати із наведеною в брошурі групою «шпигунів», в яку входили: селянин Євген Афанасевіч Карпо, торговець Антон Бохняк, торговець Натан Гольдштейн, Франц Біван, поліцейський агент Хаскаловіч і три хлопчика. 

Джерело: Kowel Vintage.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити