image
 |  2 8 Квітня 2019 | 11:44

Історична Волинь: теплохід на Світязі майже півстоліття тому

Донька покійного капітана Віталія Волкова – Олена-Єва Ляшук – знайшла в архіві батька історичні фотографії – як на Світязь з Київського річкового порту транспортували теплохід.

Цікавою знахідкою вона поділилась у групі «Світязь: історія, факти, відпочинок» у "Фейсбуці", - повідомляє "Район. Шацьк".

"Трохи з історії судноплавства на Світязі. Я переглянула архіви свого батька, капітана ПТ-141, Волкова Віталія Миколайовича, і знайшла фотографії, які він робив власноруч, під час транспортування теплохода з Київського річкового порту до Світязя.

Для передислокації теплохода з нього зрізана вся надбудова. Три тягачі тягнули корпус теплохода, встановлений на спеціальну платформу, на Волинь.

Кортеж супроводжували високопосадовці з ГУРФу і транспортної організації, а також, звичайно, і його майбутній Капітан. Дуже важко долався цей шлях, але найбільші випробування, дійсно, далися під час транспортування каравану (27 м - довжини та 5 - ширини) у селі Світязь, та під час його остаточної збірки та до спуску на воду, 4 серпня 1974 року.

І ще одна цікава знахідка: афіша Львівської організації Спілки письменників України, від 17 серпня 1975 року.

На теплоході відбувся Літературний рейд братерства, в якому прийняли участь письменники України та Білорусії і залишили на згадку батькові свої автографи на цій афіші, підписавши її: «Зачаровані красою Світязя». Афішу тато зберіг. І я поділюся цим з Вами. Серед письменників: Петро Мах, Василь Гей, Микола Матвійчук, М. Ярмала, Р. Іванчук, М.Романченко та багато інших. Львів- Луцьк- Брест-Червоноград. З повагою, до всіх світезян, Олена-Єва Ляшук (Волкова)», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, що раніше у цій же групі Сергій Озімок розмістив фото знайденої у Світязі металевої пластини із розкладом руху теплохода на Світязі та просив відгукнутися тих, хто пам'ятає назву теплохода.

Згодом донька капітана цього теплохода опублікувала у цій групі світлини суден, які ходили по Світязі та катали відпочивальників.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити