image
 |  223 21 Червня 2020 | 11:46

Історія створення пешого у світі колеса огляду (ФОТО)

21 червня у 1893 році  перше колесо огляду («Чортове колесо») з'явилося на виставці в Чикаго.

Колесо огляду - популярний і улюблений усіма, від малого до великого, атракціон. Чи ні в будь-якому великому місті в центральному парку відпочинку встановлено це всім відоме спорудження. Вперше колесо огляду з'явилося в Америці, в 1893-му році, і покликане було стати гідною відповіддю . Ейфелевої вежі. Справа в тому, що в 1893-му в Чикаго проходила Всесвітня виставка, і амбітні підприємливі американці просто зобов'язані були вразити весь світ не менше, ніж французи, які побудували до попередньої Всесвітній виставці в Парижі гігантську металеву вежу Ейфеля.

Відомий інженер Джордж Вашингтон Гейл Ферріс вирішив, що перевершити зарвалися європейців можна за допомогою величезного обертового сталевого колеса з прикріпленими до нього кабінками, в яких відвідувачі будуть із завмиранням серця милуватися на Чикаго з висоти пташиного польоту. Вже в чому не можна відмовити американцям, так це в діловій хватці і вміння тримати слово.

Задумано - зроблено. Величезна сталева машина була побудована до відкриття виставки, діаметр колеса був 75 метрів. Важила махина близько двох тисяч тонн, була вище найвищого в той час американського хмарочоса, а оберталася за допомогою двох парових машин потужністю по тисячі кінських сил кожна. До колесу були прикріплені 36 кабінок розміром з добрий автобус - в кожній могли розміститься по 60 глядачів.

Головна вісь колеса важила 70 тонн і стала на той час найбільшою кованої залізної деталлю в історії людства. Успіх був приголомшливим - колесо ні простоювало ні хвилини, а після виставки в Чикаго взяло участь ще й у виставці в Сент-Луїсі. Вдалу ідею підхопили по всьому світу, спочатку в Британії, потім і в Європі. Вже через 10 років в світі налічувалося більше ста подібних коліс огляду.

Однак треба сказати, що сильні з практичного боку американці, незважаючи на розмах, комерційну вигоду, вдалу конструкцію гігантського колеса, утерти французам ніс так і не зуміли. Ейфелева вежа стала гордою символом Парижа і Франції, символу краси і торжества інженерної думки, і про ту саму паризькій виставці пам'ятають тільки завдяки знаменитому спорудження. Колесо ж огляду стало просто звичайним ярмарковим атракціоном, «чортовим колесом», як називали його за часів мого дитинства. А єдиною розрадою інженеру Феррісу стало те, що в англійській мові «колесо обозрение» називається досі «феррісово колесо».

     

Величезна ковані вісь колеса.

Кожен з нас хоч раз в житті катався на колесі огляду і намагався вгледіти свій будинок з нього. Ми хотіли б представити Вашій увазі найкращі, найкрасивіші колеса огляду в світі, а також розповісти про найбільше колесо огляду в світі

Влітку тисяча вісімсот дев'яносто три людству було представлено перше колесо огляду на Виставці в Чикаго. Легендарна структура була розроблена Джорджем Вашингтоном Гейлом Ферріс молодшим. Колесо Ферриса було розміром більш ніж 260 футів (80 м) заввишки, а маса - 2000 тонн. Воно витримувало приблизно 2 000 осіб. 20-хвилинна поїздка коштувала 50 центів.

З того часу минуло багато часу, а людство змогло побудувати безліч подібних конструкцій.

У цьому списку представлені 10 кращих коліс огляду, які в даний час повноцінно працюють. Оцінювалися не тільки розміри, але так само і краса, унікальність. І так, давайте покатаємось на колесі огляду, або як його ще називають - чортовому колесі.

10. Navy Pier в Чикаго

Це чортове колесо було побудовано в 1916 році, вартість $ 4,5 мільйона ($ 90,5 мільйонам сьогодні). Загальна довжина колеса становить майже 1 км.

 

Ціна поїздки 6 $, тривалість - приблизно 7 хвилин.

 

9.Singapore Flyer в Сінгапурі - найбільше колесо огляду в світі

 

Почав функціонувати 11 лютого 2008, висота - 165 метрів. Сучасне чудо має 28 капсул з кондиціонерами, в одній капсулі розміщується 28 чоловік.

   8. Санта-Моніка Pier

Це колесо огляду є першим в світі колесом, яке живиться сонячною енергією

 

7. Колесо огляду Big-O.

Big-O знаходиться в Токіо, Японія. Це перше безцентрове колесо. Діаметр колеса - 60 метрів. Цікавий він і тим, що через нього проходить найбільша американська гірка Токіо, її швидкість досягає 130 км / г.

 

6. Texas Star (Зірка Техасу)

Зірка Техасу в Далласі є найвищим колесом огляду Північної Америки і було головною центральною частиною Ярмарки штату Техас з 1985. Колесо було побудовано на честь стоп'ятдесятирічний річниці Техасу.

5. Wonder Wheel (Чудо - колесо)

Розміри цього чудо - колеса не дуже то і великі - 45 метрів в діаметрі, але воно дивно тим, що не всі пасажирські кабінки прикріплені до зовнішньої частини колеса, деякі з них крутяться всередині самого колеса!

4. Колесо Riesenrad

Це дивовижна споруда знаходиться в луна-парку Wurstelprater у Відні, Австрія. Йому вже 100 з гаком років, це одне з перших коліс, колись воно вважалося найбільшим колесом огляду у світі. Воно було побудовано в 1897 році до ювілей Франца Йосифа I Австрії.

Під час другої світової війни колесо було пошкоджено, після чого було відновлено, але працює всього 15 пасажирських вагончиків (замість 30). Жителі Відня дуже раді, що колесо все ще стоїть на своєму місці, це символ Відня. Його висота - 65 метрів

  

3. Cosmo Clock 21

Це величезний годинник - колесо огляду в Йокогамі, Японії, 107 метрів. Має 60 пасажирських вагончиків які призначені для 8 осіб кожен. Тривалість подорожі на ньому - 15 хвилин. Останні 8 років воно вважалося найбільшим колесом огляду у світі.

Колесо огляду неспроста стало «чортовим». Робітники, які працювали над зведенням першої конструкції, не встигали закінчити будівництво в термін. Через це керівництво підганяв роботяг, квапило і змушувало працювати понаднормово. Розлючені будівельники стали між собою називати колесо «чортовим». Назва прижилася і з тих пір активно використовується в народі.

Цей атракціон мав стати не тільки новим атракціоном, а й експонатом Всесвітньої виставки. Американці досить енергійний народ, і до моменту відкриття Всесвітньої виставки 1893 року в Чикаго був побудований сталевий гігант - колесо огляду.

Колесо вийшло воістину неймовірних розмірів. Кожна кабінка могла вмістити близько 60человек (як невеликий автобус), а таких кабінок на колесі було цілих 36. Вага колеса становив понад 2 000 тонн, а його діаметр, достатньо великій навіть з точки зору сучасних технологій, - 73 метри.

Але ці емоції складно порівняти з тією сумішшю захоплення, благоговіння і страху, які відчували американці в кінці 19 століття, дивлячись на колесо огляду Феррісона - новий атракціон, нову іграшку для дітей і дорослих.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити