image
 |  16 3 Травня 2020 | 11:20

Історія успіху Олени Федонюк: чи можливо з українським дипломом біолога працювати у США?

Волинський біолог Олена Федонюк на власному досвіді доводить, що для успішних людей – неможливого не буває. Олена – випускниця Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. А по його завершенні, у 2016 році, вступила на навчання до всесвітньо відомого Політехнічного інституту Ренсселера (Rensselaer Polytechnic Institute) в штаті Нью-Йорк, США.

На Волині Олена Федонюк закінчила факультет міжнародних відносин (2012-2016, бакалавр, денна форма навчання), біологічний факультет (2012-2014, бакалавр, екстернатна форма навчання), біологічний факультет (2014-2015, магістр, заочна форма навчання) СНУ імені Лесі Українки. Напередодні вступу до університету брала участь у Міжнародній олімпіаді з біології у Республіці Сінгапур.

На навчання у Політехнічний інститут Ренсселера (Rensselaer Polytechnic Institute) в штаті Нью-Йорк вступала на тих же умовах, як і американці. Удача посміхнулася із другої спроби. Вона виконала всі основні вимоги: тест із англійської (TOEFL чи IELTS), тест для всіх, хто вступає на магістратуру чи в аспірантуру GRE, резюме, мотиваційний лист, співбесіда та аплікаційна форма.

Отримала teaching assistantship, що означало працювати, як асистент професора (з одного предмету для бакалаврів – приблизно 20 годин на тиждень). За це університет оплачував навчання та призначав стипендію. Навчала студентів та проводила лабораторні заняття з ними і паралельно навчалась у лабораторії з біомеханіки. Кошти на перший місяць облаштування на новому місці, візові витрати і квиток на літак допоміг покрити грант Opportunity Funds.

У 2017 році закінчила вищеназваний заклад із дипломом магістра з Інженерії за спеціальністю «Біомедична інженерія».

Після закінчення магістратури вирішила спробувати знайти роботу. Подавала десятки резюме, пройшла співбесіду – і була прийнята на роботу в одному з дослідницьких інститутів Массачусетського технологічного інституту – Whitehead Institute for Biomedical Research. Інститут є одним із найкращих у США та загалом у світі. Відомо, що понад вісімдесят науковців, які вчились або працювали у Массачусетському технологічному інституті, згодом стали лауреатами Нобелівскої премії.

Для отримання робочої візи необхідно було подати дипломи з СНУ імені Лесі Українки на оцінку (нострифікацію). За результатами нострифікації, диломи екстернатної та заочної форм навчання, пройдені предмети та отримані оцінки на біологічному факультеті СНУ імені Лесі Українки були визнані як ті, що відповідають рівню США: «The studies are comparable to the standard curriculum required for completion of a university degree from an accredited institution of Higher education in the United States». Тобто, диплом українського вищого навчального закладу був визнаний придатним для отримання робочого місця за спеціальністю у США.

В інституті змінила дві посади, але працювала як технічний асистент у так званих Cores – спеціалізованих платформах або групах.

На фото: великомасштабна культура клітин. Для експерименту необхіно утримувати мінімум 200 млн клітин у будь-який момент часу. Це – 60-100 чашок Петрі діаметром 15 см.

«Моя перша група займалася функціональною геномікою, а я працювала над грантом по дослідженню раку яєчників з використанням CRISPR технології генної інженерії. Метод, який був розроблений нами, спроможний визначити гени (з 20000 генів), які можна сайленсувати для поборення резистентності раку яєчників до хіміотерапії. На другій посаді я працювала з інструментами для спектрометрії мас малих молекул. Зокрема, аналізувала дані з дослідження метаболізму, адже прилади давали змогу вимірювати рівні амінокислот, нуклеотидів, ліпідів тощо у клітинах, тканинах, плазмі та інших біологічних матеріалах. Мала змогу виступати з постерами на наукових конференціях про дослідження і розробила сайти для своїх груп», – розповідає Олена Федонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бути науковцем – дуже престижно та перспективно», – студентка медико-біологічного факультету СНУ Дарина Шкабура

«Я вдячна факультету біології (тепер уже – медико-біологічний) Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки за допомогу та підтримку, починаючи ще із шкільних років при підготовках до біологічних олімпіад. Студентам раджу вчити іноземну мову та пробувати подаватися на програми обміну та стажувань, вчитися писати есе та резюме, перечитувати і переписувати їх. Уважно ставитися до навчання, адже при вступі за кордон, отримані оцінки дуже важливі, а наші дипломи повністю прирівнюються до американських юридичними службами США», – звертається до нашої молоді успішна леді Олена Федонюк.

На фото: інструментальна кімната з спектрометрами мас фірми Thermo Fischer Scientific.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашній концеpт: Сеpгій Шишкін – Найкраще за 40 років твоpчості (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити