image
 |  171 24 Вересня 2021 | 08:42

Івасюка повісили вже мертвим, – прокурор нагадав про фальсифікації у справі 40-річної давності

Геніального українського композитора та поета Володимира Івасюка знайшли повішеним у 1979 році біля Львова. Утім, щодо версії про самогубство, яку приписали справі радянські слідчі, завжди були сумніви.

Про це повідомляє «24 канал».

Через багато років після події в незалежній вже Україні правоохоронці вирішили розпочати повторне розслідування обставин загибелі автора «Червоної рути». І його висновки виявилися протилежні радянським.

Загадкові обставини смерті відомого українського композитора Володимира Івасюка (автора «Червоної рути», «Водограю», «Я піду в далекі гори» та ще доброї сотні чудових пісень) вже понад 40 років не вдається цілком висвітлити.

18 травня 1979 року його знайшли повішеним у лісі біля Львова.

У композитора було понівечене обличчя, поламані пальці, відірвані ґудзики на куртці.

А проте радянське слідство одразу постановило, що Івасюк «повісився через психічні розлади».

Такі висновки викликали сумнів і тоді, викликають і зараз. Розслідування обставин смерті композитора поновили, і ось що з'ясували: Володимир Івасюк не був самогубцею.

Про це заявив 23 вересня у телеефірі Микола Голомша, який працював першим заступником генерального прокурора у 2014 році. За його словами, у цій давній справі виявили чимало підтасовок.

«Навіть фальсифікація доказів лікування (Івасюка у психіатричній клініці – 24 канал) була досить похабною. Симптоматика була одна, ліки ж інші», – розповів прокурор.

І наголосив, що повторне слідство встановило справжні обставини смерті композитора: «Його повісили мертвим».

У 2015 році у Львівській прокуратурі заявили, що мають неспростовні докази причетності до вбивства композитора радянських спецслужб.

У 2019 році стало відомо, що експертиза обставин загибелі Володимира Івасюка довела, що той просто фізично не міг скоїти самогубство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє волинян-праведників отримуватимуть довічні стипендії

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити