image
 |  2 19 Липня 2020 | 12:53

Кабмін виділив президентським лікарням 41 мільйон на COVIDні товари по завищених цінах

Кабінет міністрів постановив виділити Державному управлінню справами з фонду боротьби з хворобою COVID-19 на закупівлю засобів індивідуального захисту та медичного обладнання 41,16 млн грн.

Відповідну постанову уряд прийняв на своєму засіданні 15 липня, повідомляють Наші гроші.

З загальної суми 11,21 млн грн заплановано спрямувати на закупівлю для закупівлі засобів індивідуального захисту, реактивів, тест-систем та дезінфекційних засобів. Інша частина коштів – 29,96 млн грн, буде спрямована на закупівлю медичного та лабораторного обладнання для проведення досліджень, здійснення лікування COVID-19.

Кошти отримають чотири медзаклади ДУСі. Це клінічна лікарня «Феофанія», Державна науково установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини», ДЗ «Поліклініка №2» та Центр превентивної медицини. В переліку Національної служби здоров’я щодо лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, згадані мед заклади ДУС відсутні.

Найбільше коштів отримає «Науково-практичний центр профілактичної медицини» – 25,09 млн грн. Заплановано купити комп’ютерний томограф 64/128-зрізовий з інжекторним шприцем за 15,702 млн грн, а також набір обладнання для ПЛР досліджень у реальному часі за 4,50 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна є найбіднішою країною Європи вже за всіма показниками, – Світовий банк (ІНФОГРАФІКА)

Решта коштів буде спрямовані на засоби захисту та дезінфекції. Вказано, що будуть купувати маски по 3 грн/шт, а рукавички – по 8 грн/шт. Якщо маски навіть трохи нижче середньої ціни закупівель в нині, то рукавички інші установи купують значно дешевше. Також Центр вказав, що планує купувати дезінфікуючий засіб для оброблення поверхонь по 300 грн/л (без конкретизації марки виробу). Але навіть під час більш жорсткого карантину в травні мед заклади купували такий засіб на третину дешевше.

Також значні придбання медобладнання зробить «Феофанія». Найбільша запланована закупівля -6,50 млн грн для екстракорпоральної емембранної оксигенації, який потрібний для лікування легень.

При цьому «Феофанія» вказала закупівлю рукавичок дешевше – по 5,40 грн/шт. А ціни на респіратори вказала 100 грн/шт. Така ж вартість респіраторів була вказана розрахунках Міністерством охорони здоров’я для закупівлі медикам, що лікують хворих на COVID-19. Однак ДМ «Медичні закупівлі України» на виділені міністерством кошти купило респіратори вчетверо дешевше.

Також «Феофанія» вказала про плани купувати захисні костюми по 500 грн/шт. В згаданих розрахунках МОЗ ціна костюмів була схожою – 488 грн/шт, при тому що фонд «Пацієнти України» купували їх по 215 грн/шт, а «Медичні закупівлі України» намагалось закупити українські костюми по 245 грн/шт, однак через натиск МОЗу ця поставка була зірвана.

При цьому інші медзаклади ДУС вказали схожі завищені ціни: «Поліклініка №2» заявила ціну респіраторів по 120 грн/шт, а Центр превентивної медицини – респіратори по 125 грн/шт, захисні костюми – 400 грн/шт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити