image
 |  5 25 Липня 2018 | 13:39

Каламутні потоки на ринку будівництва Луцька

Будівництво житла - добрий варіант, адже вартість квадратного житла можна занизити, закупити необхідну кількість бетону за чорну готівку Та й готові квартири - гарна інвестиція, бо це прозорий, відмитий актив, який не псується з часом й ціна на який тільки зростатиме.
Сьогодні депутати Луцької міськради практикують системне зменшення сплати пайової участі для забудовника. Таким чином, сьогодні депутати провладної більшості причетні до освоєння "тіньових" потоків.
Так, до прикладу, будинок «Луцька Рів'єра», забудовником якого є екс-губернатор Олександр Башкаленко, котрий успішно легалізував "чорну готівку" в нерухомість. І таких забудовників у місті Луцьку - чимало.
Як правило, це - ті особи, які мають тісні відносини з місцевою владою. Або ж - будівництво ЖК «Центральний», до якого має стосунок багаторічний екс-депутат Луцької міської ради Володимир Никитюк, який схожими методами легалізував свою "тіньову готівку" в нерухомість.
Таких прикладів можна віднайти чимало. До слова, в цьому ж будинку нібито придбав дві квартири нардеп Ігор Лапін, які згодом змінив прізвища власників квартир, щоб не «палитися»...
Економіці така ситуація не загрожує, бо той, хто будує, нерідко згодом залишається з величезним балансом квартир, які може продавати десятиріччями. Однак для правоохоронців така ситуація є дуже цікавою та корисною для роздумів, бо в кого квартири, той і має ж стосунок до "брудних" грошей.
Попит на житло низький, що обумовлено складною економічною ситуацією в країні, ціни на квартирний метр у доларах знижується, а пропозиція зростає.

Зрозуміло, що корупціонери не здатні до важливих винаходів і не схильні вкладати гроші в інноваційні галузі. Здатні лише «купувати» лояльність громадських організацій, спілок бійців АТО. Взамін, як подачку, - отримують декілька квартир.
Таким чином, сьогодні у Луцьку, як і В усій Україні, відбувається внутрішній перебіг тіньових грошей та легалізація їх через сферу будівництва.
Читайте також: Більшість Луцької міськради зробила крок до нового розбазарювання землі у місті
За такою трансформацією завжди цікаво спостерігати, особливо, якщо не дуже розумієш, що саме відбувається - еволюція чи деградація. Для того, щоб пояснити, що не так, то слід показати головну вулицю Луцька чи двори Старого міста, і можна легко зрозуміти, куди саме ми рухаємось.
Натомість містом швидкими темпами «ростуть» новобудови, вони можуть не вписуватися в архітектуру міста, можуть передбачати не досить комфортні умови проживання для мешканців, можуть спотворювати панорами міста, як заплановане будівництво на вулиці Ковельській.
Уважний спостерігач вбачатиме в цих явищах свідчення того, що в місті щось таки змінюється на краще, але ці зміни - неповноцінні. І якби наші правоохоронці справді були зосереджені на боротьбу з корупцією, то уже давно аналізували би цей ринок уздовж і впоперек.
Ryan Reynold
депутат Луцької міської ради від фракції ВО «Свобода», голова постійної депутатської комісії у Луцькраді з питань комунального майна та приватизації

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити