image
 |  5 9 Вересня 2021 | 19:11

Камінь-Каширський район заробив найбільше на дарах природи

Понад мільйон гривень цьогоріч надійшло у місцеві бюджети громад Камінь-Каширського району упродовж ягідно-грибного сезону. 

Про це пише газета "Полісся".

Заготівля дарів природи, тобто лісових ягід, передусім чорниці, та грибів щороку є головним наповнювачем сімейних бюджетів багатьох родин сільської місцевості. Особливо, якщо і врожай непоганий, і ціна не мінімальна. За рахунок цього значно поповнюються також скарбниці територіальних громад. Рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів, ПДФО та єдиний податок – обов’язкові податкові платежі при заготівлі ягід, грибів та лікарської сировини. А тому в районі представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, податківці, лісівники, правоохоронці, екологи були налаштовані максимально організувати роботу, аби забезпечити державний контроль в плані охорони, збереження, раціонального використання лісових ресурсів, а також контроль за прозорістю роботи заготівельників, сплати ними належних податків.

Нещодавно ж підбили перші підсумки сезону заготівлі другорядних лісових ресурсів на території Камінь-Каширського району. І, судячи з цифр, а вони, за словами першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Михаліка демонструють найкращий показник в області, бюджети п’яти громад району отримали по кілька сотень тисяч гривень.

Зауважимо, що з кожного кілограма заготовленої чорниці підприємцям потрібно було сплачувати по 1,28 гривні рентної плати. За інформацією відділу житлово-комунального господарства та екології райдержадміністрації, ліміти на заготівлю плодів чорниці цьогоріч було виділено та опплачено в загальному обсязі 815 тонн. Зокрема, у Камінь-Каширській ТГ – 210,6 тонн, Прилісненській ТГ – 156,9 тонни, Маневицькій ТГ – 178 тонн, Любешівській ТГ – 87 тонн, Сошичненській ТГ – 183 тонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальна фірма екс-регіонала судиться з Луцькрадою

— До місцевих бюджетів міської, селищних та сільських рад району вже надійшов 1 млн 173 тис. грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. У розрізі кожної територіальної громади цей розподіл виглядає наступним чином: Камінь-Каширська ТГ – 307,6 тис. грн, Сошичненська ТГ – 238,9 тис. грн, Маневицька ТГ – 227,8 тис. грн, Прилісненська ТГ – 213,6 тис. грн, Любешівська ТГ – 185,3 тис. грн, — конкретизує Олександр Юрійович.

Наразі ще триває заготівля осінніх лісових дарів, зокрема грибів. Тому до кінця сезону громади району ще отримуватимуть надходження в бюджет.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити