image
 |  4 5 Квітня 2021 | 09:20

Кандидатка на «Шнобеля»? Мендель «винайшла» «українську» російську мову

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що в Україні існує так звана українська російська мова, яка є також частиною культурного розмаїття нашої країни.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

За її словами, російська мова не є монополією, «власністю» винятково Росії. Такою думкою вона поділилася в коментарі телеканалу «Дом».

«Росія не є монополістом на російську мову. І нам час давно самим демонополізувати російську. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова… Українська ж, як і ідентичність, – це куди більше явище, ніж винятково протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська, – це частина культурного розмаїття нашої країни», – зазначила Мендель.

Вона висловила переконання, що питання мови окремі політики «відверто використовують для організації своїх спекуляцій і конфліктів», особливо в період виборів.

«Спекуляції на тему мови є лицемірним способом утримувати політичних прихильників... Від ухваленого в розпал передвиборчих перегонів 2019 року закону про мову вся країна так і не заговорила українською. Зате політичні улюбленці регіонів, в яких переважно звучить російська мова, по всіх кутках почали розповідати про насильницьке насадження державної української мови», – сказала речниця президента.

Вона підкреслила, що, безумовно, українська мова повинна бути захищена, але водночас повинні бути захищені й громадяни – «і не важливо, яку мову вони використовують у побуті, адже найбільша цінність – людина».

Мендель вважає, що деякі українці у своїй боротьбі за мову нібито породжують у суспільстві дух ненависті.

«Але не можна ненавистю боротися за праве діло, насадженням змусити полюбити мову, а узаконеними штучними формами з минулого розподіляти патріотів на кращих і гірших. Україні давно час піднятися над проблемою мови й перейти з площини «найкращий патріот – україномовний» до діалогу про те, як суспільству об'єднатися і прийняти одне одного», – додала Мендель.

Ігнобелівська премія або Шнобелівська премія також Антинобелівська премія (англ. IgNobel Prize) — пародія на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Українською її також іноді називають «Антинобелівська премія» або «Шнобелівська премія». Десять Ігнобелівських премій вручаються на початку жовтня (тобто, в той час, коли називаються лауреати Нобелівської премії) — за досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми» (first make people laugh, and then make them think). Премія заснована Марком Абрагамсом і гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат від «Слуги народу» потрапив у ДТП під Києвом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити