image
 |  25 7 Липня 2020 | 12:50

Кава корисна. Але не вранці та не ввечері

Медики і вчені, які довгі роки вивчали вплив кави на організм, прийшли до висновку, що все добре в міру. Першу чашку кави варто пити не раніше 10:00 і не пізніше полудня.

Дослідження, проведене 2017-го вченими Медичного інституту Кек при університеті Південної Каліфорнії, підтвердило: вживання 2-4 чашок на день знижує ризик смерті на 18%, порівняно з людьми, які кави не п'ють. Про це йдеться в матеріалі thriveglobal.com. Вчені пов'язують каву зі зниженням ризику ряду захворювань. Це цукровий діабет 2-го типу, хвороби серцево-судинної системи, рак передміхурової залози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За складом нагадує вино та каву: чим корисна шовковиця

Але є і погані новини: кава підвищує вироблення кортизолу - гормону стресу. Кортизол виробляється в наднирниках в екстремальних ситуаціях. Гормон бере участь у реакції "бий або біжи" - коли тіло готується рятуватися боєм або втечею. Звичайно, постійна напруга не дуже корисна для організму.

Згідно з науковими даними, рівень кортизолу вище рано вранці. Протягом дня вміст гормону в організмі падає, а до вечора кортизолу майже не залишається. Не варто пити каву рано вранці, відразу після пробудження. Великої користі вона не принесе. Вона найбільш корисна в період, коли кортизол починає падати. Ввечері каву теж не варто пити - кофеїн залишається в організмі до 12 год. Це призводить до безсоння, тривожності, набору ваги і постійної втоми - серйозним джерел стресу, небезпечним для здоров'я. Це стосується і кавування ночами.

Намагайтеся пити по каву по 2-4 рази з 10:00 до 12:00. Так ви збережете гарний настрій і енергійність до самого вечора. Та й тривалість життя це теж підвищить.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити