image
 |  5 5 Липня 2020 | 21:47

За складом нагадує вино та каву: чим корисна шовковиця

Наприкінці червня в Україні достигає шовковиця. Ця ягода має не лише приємний смак та аромат, але й корисна для здоров'я.

За складом чорна та червона шовковиця схожі на червоне вино і каву - ягоди теж багаті на поліфеноли. Ці сполуки потрібні для здоров'я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами.

Шовковиця покращує ліпідний профіль крові (нормалізує рівень холестерину в крові. - Gazeta.ua) та зменшує ймовірність атеросклерозу.

Ягода містить багато калію, який зміцнює серцево-судинної системи і позитивно впливає на кровотворення. А завдяки наявності фосфору і магнію, регулярне вживання шовковиці допоможе зняти нервову напругу, впоратися зі стресами, підніме настрій і прожене безсоння.

Шовковиця багата на розчинну і нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко.Це особливо цінно для для тих, хто лдить солодке - так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі і віддячать синтезом вітаміну В1.

Завдяки регулярному вживанню ягід без додавання цукру, можна покращити обмін речовин та зменшити вагу. Шовковицю рекомендують вживати при ожирінні і цукровому діабеті. Ще плоди мають сечогінну і жовчогінну дію, допомагають впоратися з набряками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Професор розповів, як знищити в Україні Московський патріархат

Дослідники виявили в шовковиці сполуки, які захищають нейрони від ішемічного стресу і мають певну протипухлинну дію. Водночас, зазначається, що ягоди шовковиці не можна назвати ліками проти раку.

Серед незвичайних властивостей шовковиці є те, що в стиглому вигляді вони мають проносний ефект і допомагають налагодити роботу кишківника при запорах, а ось у незрілому вигляді вони стануть у пригоді тим, хто страждає на діарею. Незрілі плоди також допоможуть подолати печію.

Ще корисна шовковиця і тим, у кого є шкірні проблеми - речовини, які є в цих плодах, прискорюють регенерацію тканин.

Соком шовковиці, розведеним навпіл водою, можна полоскати рот та горло при стоматитах, пародонтозах та ангінах. Вживання 100 мл чистого соку кожні 2-3 години допомагає знизити температуру при перших симптомах простуди.

Споживання жмені шовковиці в день допомагає зміцнити імунітет, захищає від авітамінозу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити