image
 |  4 25 Травня 2019 | 09:28

Кінотеатр у Володимирі побудували за кошти отримані у спадок з Америки

Кінотеатр ім. Тараса Шевченка, що знаходиться у Володимирі-Волинському на центральній площі, збудували в радянські часи, але за кошти отримані родиною Жиромських у спадок з Америки. 

Про це пише науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк.

Була у Володимирі й родина Жиромських. Походила родина із села Хмелів. У перший день Другої світової війни згоріла їхня хата, і родина вирішила переїхати до міста. У сім’ї було п’ятеро синів і одна дочка Марія. Батько Костянтин Жиромський був благочинним у селі Хмелів. Три сини жили в Америці, один в Чехословаччині, і ще один в Володимирі. У місті жила також і дочка Марія.

В 1951 році прийшло повідомлення з Америки, що раптово помер син Сергій. Він жив заможно і спадок залишив матері Єлизаветі Климентівні. У зв’язку з тим, що Радянський Союз і Америка мали складні відносини, оформити спадок було досить важко. Тяганина з документами забрала більше року. Матір на той момент вже померла. Батько не хотів тим займалися, бо знав, що за таке можна потрапити на Соловки. Але все таки спадок отримала держава Радянський Союз і за ці кошти у місті був побудований кінотеатр.

Нині вже покійна Марія Костянтинівна Жиромська, рідна сестра Сергія, власної сім’ї не мала, все життя пропрацювала в реєстратурі поліклініки. Жодних коштів вона не отримувала, як і будь-хто з її членів родини.

Перший фільм, який показали в кінотеатрі називався «Великий воїн Албанії Сканденберг».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращий лікар міжвоєнного Володимира умів добре лікувати і любив гарно випити

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити