image
 |  36 29 Березня 2019 | 13:01

"Кока-колу" продавали як засіб від імпотенції та нервових розладів

Американський фармацевт Джон Пембертон 29 березня 1886 в Атланті винайшов "Кока-колу", яка спочатку продавалася як новий лікувальний напій.

Сайт "ВолиньUA" підготував найцікавіші факти з історії найпопулярнішого безалкогольного напою у світі.

ТОП-13 цікавих фактів про "Кока-Колу"

Винахідник "Кока-Коли" фармацевт Джон Стіт Пембертон, колишній офіцер американської Армії конфедерації (тобто американський сепаратист часів Громадянської війни). Назву для нового напою придумав бухгалтер Пембертона Френк Робінсон, який, володіючи каліграфією, написав слова "Coca-Cola" фігурними буквами, які до цього дня є логотипом напою.

Основні інгредієнти "Кока-Коли" були такі: три частини листя коки на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Напій був запатентований як лікарський засіб "від всіх нервових розладів" і почав продаватися через автомат у найбільшій міській аптеці Джекоба в Атланті.

Пембертон також стверджував, що "Кока-кола" зцілює від імпотенції, і що на неї можна перейти тим, хто пристрастився до морфію (до морфію, до речі, був небайдужий і сам Пембертон). Тобто, спочатку "Кока-кола" містила справжній кокаїн у своєму складі. Тут потрібно відзначити, що кокаїн тоді не був забороненою речовиною, і про його шкоду для здоров'я ще нічого не знали. Тому наркотичну речовину часто додавали для задоволення і тонусу в напої замість спирту - "Кока-Кола" в цьому не була чимось особливим.

У 1888 Пембертон продав права на випуск напою. А в 1892 бізнесмен Аса Ґріґґс Кендлер, що володів правами на "Кока-Колу", заснував компанію The Coca-Cola Company, яка займається виробництвом напоїв й донині.

Наприкінці 1890-х років громадська думка обернулася проти кокаїну, а в 1903-му в газеті New York Tribune з'явилася розгромна стаття, в якій стверджувалося, що саме "Кока-кола" винна в тому, що чорношкірі з міських нетрів, які обпилися нею, почали нападати на білих людей. Після цього в напій стали додавати не свіже листя коки, а вже "вижате", з якого був видалений весь кокаїн

У 1902 році з оборотом у $120 тисяч "Кока-кола" стала найвідомішим напоєм у США.

У 1916 було порушено 153 судових позови проти марок-імітаторів, таких як Fig Cola, Candy Cola, Cold Cola, Cay-Ola і Koca Nola.

У 1982 почався випуск дієтичної версії напою - Diet Coke.

У 1988 "Кока-Кола" вийшла на ринок СРСР.

"Кока-Кола" була визнана найдорожчим брендом у світі в 2005-2015 роках в рейтингу міжнародного дослідницького агентства Interbrand. В 2009 році компанії вдалося збільшити вартість своєї торгової марки на 3%, до 68,7 млрд доларів.

Кожну секунду у світі випивають 8000 склянок напоїв, вироблених компанією

Перший зовнішній рекламний щит "Кока-Коли", намальований ще в 1904 році, досі знаходиться на своєму місці в містечку Картерсвілл (штат Джорджія).

Назва "Кока-Кола" співзвучна з "кока колем", що в перекладі з марійської мови (мова корінного фінно-угорського населення Приволжжя в Росії) означає - "тітка вмирає", і рекламні банери в автономній республіці РФ Марій-Ел свого часу викликали протести національної громадськості.

Склад "Кока-Коли"

За твердженням офіційного сайту, компонентами напою є:

Цукор (~ 11%)

Диоксид вуглецю

Барвник (цукровий колір, Е150)

Ортофосфорна кислота (фосфору 170 ppm)

Кофеїн (140 ppm)

Ароматизатор: ванілін, коричне масло, масло гвоздики, масло лимона (точна концентрація невідома)

Азорубін-харчова добавка, що відноситься до групи барвників (концентрація невідома).

Нюанси пропорцій напою тримаються компанією "Кока-Кола" в найсуворішому секреті і становлять комерційну таємницю. Згідно зі статутом "Кока-Коли", тільки декілька десятків людей в компанії можуть одночасно знати формулу цього компоненту. Крім того, кінцевим заводам, що розливають напій, дозволено лише злегка варіювати склад залежно від місцевих постачальників сировини.

Вплив на здоров'я

Специфічного негативного впливу на організм "Кока-коли" офіційно не встановлено. Вплив напою на здоров'я нічим не відрізняється від інших подібних продуктів. Так, не рекомендується пити сильногазовані напої особам, що страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо гострим і хронічним гастритом, а також підвищеною шлунковою секрецією, виразковою хворобою шлунку та дванадцятипалої кишки, порушеннями з-боку жовчевивідних шляхів й іншими патологічними процесами. Хворим на діабет потрібно пам'ятати про вміст цукру в класичних видах напою.

Міфи про "Кока-Колу"

Існує "народний метод" лікування ротавірусної інфекції (так званого "кишкового грипу") вживанням "Кока-Коли" (можливо, на вірус згубно діє ортофосфорна кислота, що входить до складу напою). Цей метод активно обговорюється у інтернет-форумах, присвячених здоров'ю. Офіційною медициною такий метод не визнається, займатися самолікуванням лікарі не рекомендують.

Вважається, що "Кока-кола" здатна розчиняти накип у чайнику і наліт в унітазі, а також може використовуватися як засіб для виведення плям і як добавка до прального порошку при пранні, а при додаванні в воду під час варіння яєць їхня шкаралупа не тріскається і легко відділяється. "Руйнівники легенд" (програма на телеканалі Discovery) перевірили майже всі легенди про "Кока-колу". Ефективність очищення за допомогою напою вище очищення звичайною водою, але значно нижче, ніж спеціалізованими засобами. Втім, всі ефекти пояснюються наявністю у складі ортофосфорної кислоти, яка міститься в більшості газованих напоїв.

Як відомо, ортофосфорна кислота використовується в концентрованому вигляді для травлення зубної емалі перед пломбуванням зубів. "Руйнівники легенд" встановили, що "Кока-Кола" не може розчиняти зуби повністю. Під час експерименту зуб пожовтів.

Гейзер з дієтичної "Кока-Коли" та цукерок "Ментос". "Руйнівниками Легенд" було доведено, що дієтична "Кола" сприяє вивільненню вуглекислого газу з "Ментоса". В результаті цієї хімічної реакції виходить ефект схожий на гейзер в пляшці "Кока-Коли".

Після відкриття таких властивостей напою та цукерок в Інтернеті з'явилося багато відео з ідеями використання цієї суміші.

Особливо сміливі випробовували на собі суміш "Коли" та "Ментосу".

Для того щоб уникнути падінь та ковзання під час зйомок сцен танців, деякі знімальні групи шоу на ТБ ніби протирають підлогу "Кока-Колою". Засохла "Кока-Кола" робить підлогу липкою і танцюристи не ковзають по сцені.

Існує міф, що у "Кока-Колі" можна розчинити м'ясо та капронові панчохи. Після дослідів, які можна у великій кількості побачити в Інтернеті, виявилося, що напій не розчиняє ні будь-яке м'ясо, ні капрон. Колготки, наприклад, лише змінили колір завдяки барвнику,яким фарбують "Колу".

Вважається, що на початку 30-х років минулого століття піарники "Кока-коли" переодягли Святого Ніколаса із зеленого вбрання в червоно-біле, зробивши таким чином його різдвяним символом "Кока-коли". Насправді компанія Санта-Клауса не купила, а ... винайшла! Раніше духом Різдва у американців був такий собі ельф у зеленому каптані та червоних панчохах. А кругленького сивочолого привітного дідуся в червоному камзолі в 1931 році намалював на прохання компанії "Кока-Кола" американський художник Хеддон Сандблом. Ця "модель" виявилася найдешевшою, довгограючою і рентабельною рекламою для компанії.

Ну, і на останок, "Кока-кола" знайшла своє застосування і в криміналістиці. У багатьох штатах США дорожні патрулі возять два галони (приблизно 7 літрів) "Кока-Коли" у багажнику, щоб змивати кров з дороги після серйозних аварій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідник ЛСД прожив 103 роки і був засмучений забороною препарату

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити