image
 |  31 11 Січня 2019 | 13:49

Винахідник ЛСД прожив 103 роки і був засмучений забороною препарату

11 січня 1906 року народився Альберт Гофманн, швейцарський хімік і літератор, широко відомий як «батько-винахідник» наркотику ЛСД.  

Прожив хімік 103 року і помер у 2008 році від серцевого нападу у швейцарському місті Базель.

Альберт Гофманн народився в Бадені (Швейцарія) й був старшим із чотирьох дітей у родині. У підлітковому віці йому довелося займатися торгівлею, щоб підтримувати родину й хворого батька. Однак він посилено займався самоосвітою, одержуючи грошову допомогу від свого хрещеного. Навчався хімії в Університеті Цюріха. Його основна зацікавленість була у хімії рослин і тварин, пізніше Гофманн провів важливі дослідження хімічної структури, загальної для всіх тварин, речовини хітину — за цю роботу він одержав докторський ступінь. Гофманн увійшов у хіміко-фармацевтичний підрозділ «Sandoz Laboratories» (зараз «Novartis»), що перебуває в Базелі, почавши вивчати лікарські рослини: морську цибулю та грибок ріжки, як частину програми з очищення й синтезу активних компонентів для використання у фармацевтичних цілях.

Гофманн вперше синтезував ЛСД в 1938 р. Про особливі властивості цієї речовини дізнався тільки через 5 років, коли випадково спробував невелику дозу. Після цього була проведена серія експериментів з LSD за участю самого Гофманна і його колег. Перші записи про ці досліди були зроблені 22 квітня 1943 року.

Гофманн став директором відділення природних продуктів Лабораторії «Сандоз» і приступив до вивчення галюциногенних речовин, знайдених у мексиканських грибах, і інших рослинах, використовуваних аборигенами.

В середині минулого століття ЛСД активно використовували для лікування психічних розладів, але вже в 1965 р. речовину заборонили на законодавчому рівні. А.Гофманн називав LSD «ліками для душі» і був засмучений цією забороною. На його думку заборона привела до того, що LSD пішов в андеграунд. «LSD був успішно використаний протягом 10 років у психоаналізі», - говорив він. При цьому хімік підкреслював, що препарат був «вкрадений» молодіжним рухом 60-х США і невиправдано демонізувався правлячими колами, які знаходились в опозиції до молоді. А.Гофманн визнавав, що LSD може бути небезпечним у поганих руках.

В останні роки життя Хофманн одержав від влади Швейцарії дозвіл на поновлення медичних експериментів з використанням ЛСД, однак так і не встиг реалізувати свої плани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не пити спиртне і не курити аби уникнути переохолодження, - радить Супрун

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити