image
 |  2 24 Березня 2020 | 14:38

Коли з'являться в аптеках дешеві маски?

В українських аптеках досі дефіцит медичних масок. Виробники не встигають задовольнити попит українців. Сьогодні понад 1 млн масок уже прибули до країни із Китаю. Їх направлять у лікарні та аптеки.

З січня маски почали вивозили до Китаю, а потім - до Італії. Є дані, що до 11 березня з країни вивезли 980 тонн масок, а 12 березня Кабмін заборонив експорт індивідуальних засобів захисту.

Маски, які постачають зараз до аптек, продають по 25 грн за штуку. Це вп'ятеро дорожче, ніж кілька місяців тому. В аптеках кажуть: всі маски розкуповують, як тільки їх завозять на продаж.

"Маски повинні з'явитися найближчими днями. Це той мільйон масок із Китаю, які вже доставили до України Сьогодні-завтра вони повинні потрапити до аптек і медустанов. Очікувати, що маски подешевшають, не варто. Через те, що продукція ввозиться з-за кордону, платити доводиться валютою. А гривня за останні 2 тижні значно впала. Все залежатиме від цін, які встановить виробник і постачальники. Самі аптеки не робитимуть великих націнок - максимум 10%", - розповів Володимир Руденко, керівник Аптечної професійної асоціації України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У відомій мережі маркетів розказали, як дбають про клієнтів під час карантину

В Україні не так багато виробників масок, проте є нестача матеріалу для них, він імпортується. Українських виробників антисептичних, дезінфікуючих засобів більше, ніж виробників медичних масок. Але у них свої проблеми із закупівлею спирту - на нього існують квоти і ліміти з продажів.

Через дефіцит одноразових масок у виробництво включилася легка промисловість. Багаторазові маски зараз простіше знайти, ніж одноразові, однак ціни на них стартують від 80 гривень. Багато українців самостійно шиють маски із марлі та тканини, - пише Сьогодні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити