image
 |  4 19 Жовтня 2018 | 10:03

Кому і як платити: скільки українці мусять віддати за медичне страхування

Для покращення медичного обслуговування українців планують ввести обов'язкове страхування. Відповідний проект уже подали на початку жовтня до Верховної Ради. Планується, що нова бюджетно-страхова модель значно скоротить особисті витрати українців на медичні послуги.
За даними 2017 року, система охорони здоров'я на 60% фінансувалася з гаманців пацієнтів, і лише 40% витрат покривав державний бюджет.
"Без джерела фінансування наша медицина не підніметься. А таким альтернативним джерелом може бути лише страхування. Страхувати потрібно працюючих людей, які непогано заробляють і могли б додатково оплачувати своє страхування. Тоді Діти та пенсіонери, будуть забезпечені державними грошима. У такому разі це стане нормальною перехідною формою, щоб ми могли повністю перевестися на страхову медицину, як це зробили в Литві, Естонії, Польщі та інших країнах", - говорить лікар-експерт Віктор Литвиненко.

Кошти будуть відраховуватися з: державного бюджету та фондів загальнообов'язкового страхування (близько 30%), позабюджетних фінансів загальнообов'язкових страхових внесків (50-60%), місцевих бюджетів (близько 10%) і особистих грошей пацієнтів. Вони також можуть бути представлені у вигляді добровільного медичного страхування, благодійних фондів та міжнародної допомоги (близько 15%).
1.За працюючих громадян щорічний або щомісячні внески має виплачувати роботодавець. Фізична особа-підприємець робитиме внески самостійно.
2. Загальнообов'язкове страхування непрацюючих громадян покривається з бюджету органів місцевого самоврядування. Ви знаєте, що гроші ходять за пацієнтом, а тому фінансування з бюджету розраховуватиметься на кількість населення, а не наданих медичних послуг.
3. Безкоштовно можна буде отримати екстрену медичну допомогу, програми СНІД-туберкульоз державного і місцевого рівня, паліативну допомогу, лікування невідкладних та інших станів, що загрожують життю пацієнта, а також допомогу у зв'язку із вагітністю та пологами, і медичну допомога дітям до 16 років.
Загальнообов'язкове медичне страхування покриє витрати українців на лікування, діагностику, профілактику, реабілітацію, а також медикаменти в разі хвороби або травми, обумовлених у межах договору програми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найскладніший етап надання автокефалії УПЦ
4. Всі кошти, отримані від страхових внесків, збиратимуться на спеціальних рахунках Національного банку України. Цільове призначення коштів і всі страхові виплати контролюватимуться Національним медичним страховим агентством. Річний внесок за кожного працівника, за прогнозами ініціаторів законопроекту, коштуватиме приблизно 4783 гривні, або ж 398,56 гривень щомісячних платежів.
5. Роботодавців, які не підпишуть договори медичного страхування, в законопроекті пропонується штрафувати. Покаранням буде сума 360-510 гривень. Якщо порушення протягом року повториться, сума зросте — до 1020 гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити