image
 |  2 14 Травня 2022 | 19:12

Користь і шкода щавлю

З першими теплими днями наш раціон став помітно багатшим. На ринках і дачних ділянках з'явилася перша зелень: петрушка, зелена цибуля, шпинат і щавель. УНІАН розповість, в чому користь і шкода щавлю, і як приготувати смачний вітамінний коктейль з його листя.

Щавель: користь для організму

Свіже листя щавлю багате вітамінами А, Е, К, групи в, щавлевою і аскорбіновою кислотами, калієм, кальцієм, магнієм. Щавель допомагає задовольнити потребу у вітамінах, покращує стан судин і згортання крові, стимулює вироблення жовчі, корисний для зору.

Щавель містить велику кількість фолієвої кислоти, яка дуже корисна для вагітних жінок. Користь щавлю для чоловіків полягає в запобіганні захворювань сечостатевої системи. Ця зелень активізує роботу печінки і зменшує гнильне бродіння, що корисно при колітах і геморої.

Чим шкідливий щавель

Щавель не можна вживати довгий час. Щавлева кислота накопичується в організмі, викликає порушення обміну мінеральних речовин і негативно впливає на сечовидільну систему. Щавель не можна їсти при гастриті, панкреатиті, хворобах нирок і сечової системи. Цю зелень не можна давати дітям до 5 років.

Вітамінний коктейль з щавлем

Солодкі яблука - 4 шт.

Невеликий апельсин - 1 шт.

Щавель - 1 пучок.

Яблука почистити, вирізати серцевину і видавити сік. Апельсини очистити від плівок і насіння. Щавель обмити холодною водою і обсушити. У місткість блендера викласти щавель, яблучний сік і м'якоть апельсина. Збити до однорідності і розлити по склянках. За бажанням можна додати в блендер мед.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити