image
 |  11 13 Липня 2023 | 19:22

Криміналіст з Волині розповів як росіяни катували людей на деокупованих територіях

Волинський криміналіст Леонід Пустовіт повернувся з деокупованих територій, де документував воєнні злочини, які вчинила Російська Федерація на території України.

Суспільному правоохоронець розповів про побачене у звільнених від російських військ містах та селах.

Леонід Пустовіт очолює сектор криміналістичного забезпечення слідчого управління головного управління Нацполіції у Волинській області. З колегами-криміналістами працював у містах і селах Київської, Харківської областей і Херсонщини, які були під окупацією, оглядав закатовані тіла у місцях масових поховань у Бучі.

«Було за чотири дні оглянуто близько 60 тіл, вони були зі слідами катувань, вогнепальними пораненнями, їх розстрілювали у голову ззаду. Так само працювали на Харківщині у місті Ізюм», – розповідає криміналіст.

Під час оглядів місць, де російські військові насильно тримали людей, виявляли знаряддя для катувань. Зокрема, телефони з дротами, за допомогою яких допитували людей, використовували для допитів струм.

«Ми знайшли цей пристрій, яким катували, пристібали до вух жінкам. Чоловікам пристібали до геніталій і випитували ту інформацію, яка їх цікавила», — говорить Леонід Пустовіт.

Леонід Пустовіт працює у криміналістиці понад сім років, але, – каже, – такої жорстокості, як у російських військових, не зустрічав.

Зі слів Леоніда Пустовіта, робота психологічно важка. Розповідає: цього року навчався у Польщі у британських експертів, які свого часу документували воєнні злочини у Боснії і Герцоговині.

Говорить: важливо одразу після звільнення територій задокументувати кожен факт злочину окупантів, заради того, щоб притягнути російських військових до відповідальності.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити