image
 |  2 19 Січня 2021 | 10:08

Криваве Водохреще: 7 років тому «Беркут» поливав людей на Майдані водою в мороз і кидався гранатами

Ніч з 19 на 20 січня 2014 року увійшла в історію України як «Криваве Водохреще». Мирна акція, яка зібралася у відповідь на ухвалення диктаторських «законів 16 січня», переросла тоді на жорстке протистояння між протестувальниками та силовиками.

«OBOZREVATEL» пропонує згадати, як розвивалися фатальні події.

Після Народного віче на Майдані Незалежності частина учасників протесту, зокрема представників «Правого сектора», обурені «законами 16 січня» і виступом опозиції, вирушили до Верховної Ради.

Дорогу їм перекрив «Беркут», який загородився автобусами й вантажівками біля входу на стадіон «Динамо». Під час зіткнень один з автобусів перейшов під контроль протестувальників – він послужив їм тараном.

Після декількох спроб прорвати кордон у протестувальників полетіли світлошумові гранати й гумові кулі, силовики застосували сльозогінний газ. Крім того, вони весь час поливали людей водою з водометів, що за мінусової температури забороняється законом. У відповідь їм скандували «Водохреще!» (звідси назва подій – «Криваве Водохреще»). 19 січня 2014 року в Києві було близько 7-10 градусів морозу – вулиця Грушевського перетворилася на суцільну ковзанку.

У МВС при цьому заявили, що використовували воду для гасіння пожеж (в результаті протистояння того дня було спалено кілька автомобілів і автобусів). Протестувальники в якості зброї використовували бруківку, також хтось кинув у бік міліції кілька коктейлів Молотова.

Станом на восьму годину вечора за медичною допомогою звернулися 24 постраждалих, у кількох з них були рвані рани й переломи. Також стало відомо, що «Беркут» схопив двох хлопців, будівельників з Кіровограда, на вулиці Грушевського: їх роздягли, били, обливали водою і залишили голими на вулиці.

Крім того, силовики напали на депутата Лесю Оробець, коли вона вийшла на Грушевського з боку будівлі парламенту та стала знімати те, що відбувалося, на телефон. Дісталося й трьом чоловікам, які її захищали. За словами Оробець, на її питання «Навіщо ви мене б'єте, я вам нічого не роблю» беркутівці «з гиденькими смішками» заявили, що не б'ють, «а відтісняють».

Під час зіткнень на Грушевського постраждав і народний депутат і комендант Майдану Андрій Парубій. Він розповів журналістам, що отримав осколкові поранення ноги і рвану рану руки.

У МВС теж заявили про постраждалих: понад 70 силовиків, 40 з яких було госпіталізовано.

Віталій Кличко та інші представники опозиції вирушили на переговори до Межигір'я.

«Я чітко йому сказав, що ціна питання – відставка уряду і президента, але Янукович зробив вигляд, що пропустив це повз вуха», – розповідав тоді Кличко.

Водночас Янукович був не проти переговорів з опозицією для врегулювання ситуації. Він доручив створити робочу групу Андрію Клюєву, якого вважають відповідальним за розгін Майдану 30 листопада 2013 року. Протестувалники, зі свого боку, розцінили таке рішення як спробу виграти час, щоб стягнути до Києва якомога більше силовиків з усієї України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екскомандир «Беркуту», якого обвинувачували у злочинах проти Майдану, поновився на посаді в МВС

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити