image
 |  2 29 Жовтня 2020 | 20:38

КСУ планує скасувати Вищий антикорсуд, мовний закон і земельну реформу, — глава НАЗК

Глава Національного агентства з попередження корупції Олександр Новіков заявив, що Конституційний суд України планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Бабель

Новиков пояснив, що новий склад КСУ міг би скасувати рішення, ухвалені до нього. За його словами, для цього Верховна Рада може ухвалити спеціальний закон. 

«Зараз у КС в планах скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову, земельну реформу, тому я не бачу іншого шляху (окрім реформування суду, — ред.)», — повідомив Новіков.

Також глава НАЗК заявив, що скандальне рішення КСУ про скасування частини положень антикорупційної реформи майже повністю заблокувало роботу агентства, тому воно не може провести перевірку для розподілу фінансів партіям.

«Закон вимагає, щоб ми перевірили фінансовий звіт партії, для цього потрібно витребувати документи. А тепер ми не можемо цього зробити. Тому партії не отримають фінансування за третій і четвертий квартали цього року. Це збереже платникам податків істотні кошти», — зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Не відповідає ні духу, ні нормам закону». Ситник прокоментував рішення КСУ

Як зазначає "НВ", 27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

У НАЗК заявили, що судді ухвалили рішення у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли до своїх декларацій недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності.

Також в агентстві наголосили, що своїм рішенням КСУ заблокував призначення переможців місцевих виборів, що пройшли 25 жовтня.

В КСУ у відповідь поскаржилися на постійний тиск з боку антикорупційних органів.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що глава держави очікує від суддів КСУ пояснень, чому вони ухвалили «настільки спірне рішення».

КСУ скасував статтю про незаконне збагачення і обов’язкові електронні декларації за кілька місяців після того, як 4 серпня поточного року 47 народних депутатів від ОПЗЖ і групи За майбутнє зробили відповідне подання. Воно містило претензії до повноважень антикорупційних органів та до відповідальності за корупцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідство встановило факти вимагання «хабарів» головним тюремником Львівщини від відлеглих керівників

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити