image
 |  5 16 Січня 2021 | 21:58

Лесин ясен може втратити статус пам’ятки природи

У Луцьку пропонують скасувати статус ботанічної пам’ятки природи «Лесин ясен» та створити новий об’єкт ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб біля будинку Косачів» на вулиці Кафедральній у місті Луцьку.

Про це стало відомо з проєкту рішення Луцької міської ради, який пропонується розглянути на найближчій сесії.

Екологи Луцькради просять скасувати статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Лесин ясен» та створення нового об’єкта природно-заповідного фонду - ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб біля будинку Косачів» на вулиці Кафедральній у місті Луцьку.

Екологи інформують, що на весні 2020 року спеціалістами було відмічено великий нахил дерева породи ясен, що розміщене на Замковій площі та є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення “Лесин ясен” на 30 градусів у сторону Замкової площі та наявність великих порожнин, тріщин та прогресування гниття серцевини на місці зрізаної скелетної гілки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку здають в оренду скандальне приміщення (ФОТО)

У зв'язку із критичною ситуацією, яка склалася з ботанічною пам'яткою природи місцевого значення “Лесин ясен” упродовж останніх років, на замовлення Луцької міської територіальної громади 25 травня 2020 року науковцями Національного університету біоресурсів та природокористування України та групою запрошених арбористів було проведено обстеження пам'ятки природи і на його основі розроблено комплекс заходів щодо лікування та оздоровлення дерева. За результатами дослідження науковцями були підготовлені висновки та рекомендації, які передбачали наступні поглиблені дослідження внутрішнього стану дерева.

30 червня 2020 року близько 4 години ранку внаслідок несприятливих погодних умов (сильної зливи та шквального вітру) дерево зламалося і впало.

Відділом екології Луцької міської ради були підготовлені необхідні матеріали для погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища матеріали щодо скасування статусу об'єкта природно-заповідного фонду - ботанічної пам'ятки природи місцевого значення “Лесин ясен” на вул. Кафедральній в м. Луцьку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Старому місті прибрали надписи вандалів на стінах кафе-піцерії (ФОТО)

Разом з цим, з метою недопущення зменшення площі територій та об'єктів природно-заповідного фонду на території громади пропонуємо звернутись із клопотанням до управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації щодо створення нового об’єкта природно-заповідного фонду - ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб біля будинку Косачів» на вул. Кафедральній у місті Луцьку.

На фото Дуб  біля будинку Косачів.     

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити