image
 |  4 1 Липня 2020 | 23:44

«Лесин ясен» віддадуть луцьким майстрам для виготовлення сувенірів (ВІДЕО)

Залишки «Лесиного ясена», який впав 30 червня, законсервують, а потім віддадуть майстрам-деревообробникам.

Про це розповіла «Суспільному» начальниця управління туризму Луцька Катерина Теліпська.

Нині дерево розбирають. Гілки та стовбур ріжуть на частини довжиною в 3 метри. Нагадаємо, поки ясен не втратить статус ботанічної пам'ятки місцевого значення, його зберігатимуть на підприємстві.

«Нам важливо зберегти цю деревину, вона має свою легенду: тут писала свої вірші Леся Україна, отримувала натхнення, тому хочемо, щоб воно реалізувалося у мистецьких виробах чи сувенірах», - каже начальниця відділу туризму Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькі комунальники прибирають залишки «Лесиного ясена» (ФОТО)

Які з частин дерева придатні для подальшої деревообробки, визначатиме майстер Володимир Позняк.

«Зрізи будуть закриті від втрати вологи, в такому стані буде лежати, потім поріжуть на діловий ліс і майстри міста будуть виконувати якісь творіння», - каже чоловік.

У відділі екології міської ради Суспільному розповіли: на місці, де ще вчора стояв ясен планують встановити антивандальне скло та макет дерева для туристів.

Напередодні біля дерева очевидці помітили чоловіків, які самостійно різали стовбур ясена та забирали з собою. Зі слів речниці Нацполіції Волині Ольги Бузулук, усю наявну інформацію за цим фактом правоохоронці передали екологічній інспекції.

Що відомо:

- Двохсотлітній «Лесин ясен» впав вчора, 30 червня о 4 ранку. Причину наразі з'ясовують фахівці.

- Вперше про похилений Ясен та його порятунок у Луцьку заговорили наприкінці квітня. Тоді комісія міської ради виявила, що дерево у критичному стані.

- Оглянути ясен, який похилився та руйнується з середини, 25 травня запросили столичних науковців. Їхні послуги коштували бюджету 48 тисяч гривень.

- Київські науковці оглянули «Лесин ясен» у Луцьку і зробили висновок, що вигниває середина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пустота - у стовбурі та довкола замку: як виглядає територія на місці Лесиного ясену (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити