image
 |  0 30 Червня 2020 | 11:22

Пустота - у стовбурі та довкола замку: як виглядає територія на місці Лесиного ясену (ФОТО)

Стовбур  легендарного Лесиного ясена струхнявів, саме дерево фактично трималось на тонких стінках стовбура.

Нагадаємо, що цієї ночі поряд із замком Любарта у Луцьку буревій зламав 200-літній ясен, під яким, за легендою, писала вірші Леся Українка.

Звістка, про те, що одна із туристичних локацій Луцька сьогодні, вранці, звалилось на Замкову площу – сколихнула все місто.

Довкола поваленого дерева приходять лучани та роблять світлини. Працівники Луцького заповідника «Стрий Луцьк» зібрали кілька десятків щеп дерева в надії відживити. Також заплановано обстежити довкола ділянку в пошуках самосівів ясену.

«Легенди не мають властивості помирати, попри те, що Лесин ясен - тепер лише на фото. Тут витає дух історії про нащадків, про події, які відбувалися під мурами замку і про славнозвісну поетесу, все це десь у минулому та в книгах. 30.06.20. - це + ще одна історія про Лесин Ясен», - написав у мережі Фейсбук депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода» Андрій Білан.

Як тільки Лесин ясен похилився у Луцькій міській раді заявили про його порятунок. Так були запрошені науковці із Києва для вивчення стану дерева. Біологи дали ряд рекомендацій, як вберегти ясен: обрізати в деяких місцях крону дерева та виготовити металеві підпірки. Також на осінь запланували проведення ще ряд рятувальних робіт.

Зі слів еколога Луцької міської ради Оксани Лисак, для встановлення металевих підпірок потрібно було провести тендерні процедури, вся документація була готова, однак, погодні умови внесли свої корективи в рятувальні дії Лесиного ясена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туристичні втрати: на Замковій площі Луцька буревій зламав легендарний Лесин ясен (ФОТО, ВІДЕО)

Варто нагадаємо, що серед думок порятунку дерева, висловлював позицію зрізати дерево заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Петро Троневич.

«На даний час дерево фактично віджило свій природній вік і становить загрозу для людей. Десь 20 років тому був випадок, коли гілля ясена зламалося і пошкодило припарковані поруч авто», - прокоментував Троневич.

Нагадаємо, що Петро Троневич - чиновник міської ради, який тривалий час був відповідальний за пам'ятки в місті, а натомість закликав зрізати Лесин ясен. У соціальній мережі Фейсбук така реакція чиновника, який мав би піклуватися про пам'ятки історії - викликала обурення.

                      

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити