image
 |  2 8 Листопада 2017 | 21:06

Лише бокальчик вина на день? Все одно є ризик захворіти на рак, – дослідники

Американська спілка клінічної онкології (ASCO) уперше офіційно заявила, що навіть помірне вживання алкоголю може спричинювати рак.

Фахівці застерігають, що жінки, які час від часу п'ють алкоголь все одно ризикують "заробити" рак грудей та стравоходу, йдеться на The New York Times.

Ті ж, хто часто заглядає у чарку, можуть захворіти на рак ротової порожнинигорлапечінки, а також мати пухлину у товстому кишківнику та прямій кишці (колоректальний рак).

Невтішну статистику ризику захворіти на рак науковці пояснюють тим, що метаболізм в організмі людини переробляє алкоголь на ацетальдегідякий спричинює зміни та мутації у ДНК.

"Наш месидж не "Припиніть пити взагалі!". Йдеться про те, що потрібно зменшити споживання алкоголю тим, хто боїться отримати онкозахворювання. І якщо ви не п’єте – не починайте", – розповідає професорка Університету Вісконсин-Медісон иа співавторка дослідження ASCO Ноелль ЛоКонте.

У новому дослідженні ASCO науковці опитали 4016 людей. Виявилося, що менш ніж 1 із 3 дорослих вважає алкоголь фактором ризику для появи раку.

Дослідники невблаганні – вони проаналізували попередні розробки й виявили, що 5,5% людей, яким нещодавно діагностували рак та 5,8% усіх випадків смертності від цієї хвороби, пов'язані саме з алкоголем.

У дослідженні, яке ASCO представило у травні спільно з Американським інститутом дослідження раку, чітко йдеться про те, що для жінок один алкогольний напій на день підвищує ймовірність появи раку грудей.  

Ця наукова розробка підбила підсумки 119 попередніх досліджень із даними 12 мільйонів жінок та 250 тисячами випадків захворювань на рак.

Учені зробили висновок, що алкоголь здатен спричинювати як перед-, так і постменопаузний рак у жінок.

Ба більше, одна склянка вина щодня (близько 10 грамів алкоголю) стимулює появу раку грудей у період перед менопаузою на 5% та у після менопаузи у жінок – на 9%.

Фахівці Центру контролю захворюваності США підтверджують інформацію колег, наголошуючи на тому, що навіть помірне вживання алкоголю, як от одна склянка на день для жінки та дві для чоловіка, подвоюють можливість появи раку ротової порожнини та горла.

"Помірні" споживачі напоїв із градусом ризикують здобути рак голосових зв'язок та колоректальне онко.

Для тих, хто не може відмовити у пропозиції "ще по одній", і п'є спиртне часто прогнози ще менш втішні.

8 і більше прийомів алкоголю на тиждень для жінок і 15 для чоловіків – у 5 разів підвищує схильність до появи раку шлунка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити