image
 |  5 19 Липня 2018 | 05:50

«Лісова мафія» в Україні: Гройсман «проснувся»? Волинський зріз

Скандальний звіт британської неурядової організації Earthsight щодо масштабів нелегальних лісозаготівель в Україні зчинив справжній переполох у столичних ешелонах влади. «Проснувся» навіть Гройсман, який пообіцяв нарешті взятися за ліс-кругляк. Що ж насправді криється за цими заявами?
У доповіді Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів, йдеться про те, що з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж із будь-якої іншої країни світу і більше, ніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих.

Назва звіту більш, аніж промовиста: «Співучасть у корупції. Як ЄС стимулює нестримну незаконність в українських лісах». Фактично це означає, що рівень злочинності та корупції лісовій галузі на Волині вийшов на міжнародний рівень і став очолювати його плачевні «антирейтинги»!
Чинний Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман відразу ж оголосив «Похід на контрабанду» і доручив Держаудитслужбі, ДФС, Держгеокадастру та Національній поліції перевірити лісові господарства щодо незаконної вирубки лісу. Про це він заявив на засіданні уряду 18 липня 2018 року. При цьому підкреслив, що в Україні заборонений експорт лісу, тобто вивозити сировину з України – злочин...

Отже, «з подачі» Гройсмана в Україні розпочалися пошуки «злочинців» за такий катастрофічний стан справ у лісовій галузі. Вочевидь, не обійдеться без пошуку «козлів відпущення» і «стрілочників», які отак ганебно, зі смородом на весь світ, «підставляли» нашого «білого та пухнастого» Прем`єр-міністра?
Але давайте розберемося. Earthsight досліджувала проблему нелегальних лісозаготівель в Україні протягом двох останніх років. Тобто, саме за той період, відколи урядовими структурами керував чинний прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, призначений на цю посаду 14 квітня 2016 року.
Хіба два роки тому Гройсман про усі ці неподобства не знав? Його не інформували? Чи від нього так ретельно приховували правдиву інформацію?
Щоб переконатися, що це не так, не треба далеко ходити і глибоко шукати. Візьмімо для аналізу процеси і тенденції розвитку за цей період лісової галузі на Волині – одній із найбільш заліснених в Україні областей. Отже, – такий собі «Волинський зріз» цієї проблеми.
Хронологія свідчить: іще 14 серпня 2015 року Волинська обласна рада з ініціативи фракції ВО «Свобода» вперше прийняла рішення направити звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Мінагрополітики та продовольства України, голови Держлісагентства України щодо врахування позиції найвищого представницького органу краю при формуванні кадрової політики. Із однозначною вимогою не допустити призначення на посаду керівника лісової галузі на Волині Олександра Кватирка – людини з кримінальним минулим, яка не відповідала вимогам і критеріям до таких посад, проголошених під час Революції гідності. Рада вже тоді попереджала, що з такими одіозними керівниками лісова галузь може бути доведена до катастрофи. Не подіяло…
Відтоді практично жодна сесія обласної ради на Волині не обходилася без нових скандальних повідомлень про факти незаконних рубок, зловживань та корупційних дій у відомстві Кватирка. Він став найпопулярнішим фігурантом журналістських розслідувань та кримінальних проваджень.
Вже на кінець 2016 року лісова галузь на Волині, яку півтора року очолював «насаджений» зі столичних кабінетів Олександр Кватирко, була доведена до катастрофічного стану, а окремі її лісогосподарські підприємства – до межі банкрутства. Щоб не збанкрутіти до решти, Кватирко&К нічого ліпшого не придумав, як вирубувати ліс і продавати його як ділову деревину, у т.ч. – під виглядом «боротьби з короїдом», «санітарних рубок» та «заготівлі дров» (про ці та інші оборудки й пишуть у своєму звіті британці з Earthsight).
Зрештою, 2 лютого 2017 року, за наполяганням фракції ВО «Свобода», Волинська облрада ухвалила рішення: звернутися до Мінагрополітики та продовольства України, голови Держлісагентства України щодо незадовільної роботи обласного управління лісового та мисливського господарства і розглянути питання про невідповідність займаній посаді його керівника.
14 лютого 2017 року Міністру аграрної політики та продовольства України та голові Держлісагентства України були скеровані листи з копіями рішення обласної ради та п'ятьма додатками до них, із фактажем грубих порушень, допущених у лісовій галузі на Волині.
У двомісячний термін відповіді на ці листи на адресу облради не надійшло жодної! Своїм нереагуванням на законне рішення ради Мінагрополітики та Держлісагентства задемонстрували не лише неповагу до облради як найвищого представницького органу Волинського краю, а й нехтування законом «Про місцеве самоврядування в Україні».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Пирожик - Мінагрополітики покриває зловживання головного лісівника Волині
Наступна спроба волинян «достукатися» до столичних посадовців відбулася 12 травня 2018 року. Цього дня перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик направив відповідні листи та додатки до них ПЕРСОНАЛЬНО Прем`єр-міністру України Гройсману Володимиру Борисовичу та Генеральному прокурору України Луценку Юрію Віталійовичу.
«Депутати Волинської обласної ради розцінюють такі дії (бездіяльність) посадових осіб Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державного агентства лісових ресурсів України як покривання виявлених порушень та зловживань та існування в управлінській структурі зазначених владних інституцій непрозорих корупційних схем», – йшлося у цих листах-зверненнях.

Лише після цих листів та неодноразових нагадувань обласна рада почала отримувати з Києва проміжні відповіді про нібито проведення необхідних перевірок. Лише тоді надійшла й формальна відповідь – виправдання дій головного лісівника Волині – від очільника Держлісагентства України Володимира Бондара, котрий водночас є ще й депутатом Волинської обласної ради.
Таким чином, обласну раду й надалі «годували» відписками, від суті яких нічого не змінювалося. Практично всі посадовці, винні у доведенні лісової галузі до міжнародного рівня злочинності та корупції, залишилися на своїх місцях!
Отже, теперішній «реверанс» Прем`єр-міністра Володимира Гройсмана про початок «хрестового походу» на контрабанду лісу-кругляка – ніщо інше, як окозамилювання та спроба перекласти відповідальність на когось третього.
Як, до речі, й заяви з цього приводу Генпрокурора Юрія Луценка, який, своєю чергою, розповів ЗМІ про серйозні проблеми на митниці. Зокрема, ГПУ заявила про розкриття «стійкого ієрархічного об’єднання» в лавах ДФС. Луценко також сказав про кримінальне провадження стосовно в.о. керівника ДФС Мирослава Продана, який, як відомо, є людиною Гройсмана. Зрозуміло, що поза митницею експорт лісу не відбувався. Тож, як не крути, а ці дві справи між собою тісно пов`язані.
Якщо ж перекласти ці заяви обох високопосадовців, доcтатньо добре поінформованих про дійсний стан справ у зазначених сферах у силу службових обов`язків, на всім зрозумілу мову, то стає очевидно: кожен із них тепер хоче «побороти контрабанду і корупцію». А, як відомо, найкращий спосіб їх побороти – це очолити!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гройсмана хочуть «віджати» контрабандні потоки на Волинській митниці, – експерт-аналітик

А коли ще й співставити їх із останніми подіями на Волинській митниці, про які «ВолиньUA» уже писало, то ця імітація боротьби з контрабандою – не більше, ніж просто черговий виток боротьби за впливи на грошові потоки, які «проходять» через українські митниці, у т. ч. – і від контрабандного експорту лісу-кругляка!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначення голови Любомльської РДА Устименка – спроба Президента взяти під контроль Волинську митницю

Протягом останнього року депутати Волинської облради систематично інформували представників державної влади про те, до чого докотилася лісова галузь на Волині, навіть спеціальну тимчасову комісію з питань, що виникають у сфері лісових відносин, задля цього створили… Проте через потурання представників виконавчої гілки влади всі ці зусилля так і не давали необхідного результату.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісова мафія» на Волині: «дерибан» голови ОДА за лічені дні до відставки (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

Подібна інформація, як видно з численних публікацій у ЗМІ, постійно надходила до Гройсмана, Луценка та інших високопосадовців і з інших областей. Але тільки тепер, коли вибухнув гучний скандал із міжнародним присмаком, усі вони спохопилися вдавати з себе «невинних овечок» та показувати себе «зубастими вовками» боротьби з корупцією і контрабандою. І знову, мабуть, думають, що пересічні українці – просто «стадо баранів», яке й далі їм бездумно віритиме?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити