image
 |  11 16 Травня 2020 | 23:01

Лучани можуть долучитися до обговорення долі «будинка-привида» у Старомі місті

Лучани міркують над долею унікального будиноку на вулиці Галшки Гулевичівни, 12а.

Відповідний допис у соцмережі Фейсбук опублікував начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис.

Нагадаємо, що нещодавно писали про те, що даний будинок планують продати за 70 тисяч доларів.

Унікальний автентичний будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення. Нині ж власником доведена до стану руйнації, що є грубим порушенням пам'яткоохоронного законодавства.

Як інформує краєзнавець, будинок має історичну та архітектурну цінність. Він розташований на погості давньої вірменської церкви, збудованої у XVI столітті. Його архітектура репрезентує цегляний стиль у забудові Луцька кінця ХІХ – початку ХХ століть. Будинок звів у 1920-х роках тодішній співвласник земельної ділянки Лейзор Кришталко (за інформацією Пясецького).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов у небуття: демонтували вивіску «Мисливець», яка там проіснувала з 60-х років

«Опишіть, будь ласка, ваші думки, пропозиції і т.д. з цього приводу. Що вам як лучанам перш за все бачиться?», - пише Олександр Котис.

Користувачі коментують допис так:

Olena Karpina Дуже шкода, що об’єкти історично-культурного значення переходять у приватну власність. Щодо пропозицій, напевно варто консультуватися з фахівцями у цій галузі, якщо об’єкт змінював власників і останній власник купував його, то відсудити будинок, навіть на підставі незаконної приватизації, буде складно ...

Arthur Gautama 1. Розібратися з винуватцями руйняції (власником, заповідник, місто)

2. Думати, як зробити місто власником цієї будівлі (здається, в Луцьку практично немає прикладів коли такі будівлі були адекватно відновленні приватними особами)

3. Шукати гроші на відновлення. Відновити

4. Ідея зробити тут музей не дуже хороша. Помітив, що нам хочеться всюди робити музей (мені теж). Але музеїв у Луцьку багато, а їх відвідуваність і фінансова ситуація доволі плачевна. До того ж, здається, в екс монастирі тринітаріїв є шанс на великий музей міста. Найкраще віддати це приміщення, після реставрації зовнішнього вигляду, або якісь вже дієвій організації типу Молодіжний центр Волині. Для чого? Перенесення культ центру в ту частину місту посприяє ревіталізації тієї частини району і місцева дітвора підтягнеться, бо це "біля хати". З іншої сторони, туди можна перенести твій відділ і віддіт туризму і промоції міста. Не зручно звіно різні папери підписувати в ЛМР і на наради ходити, але можна буде щодня бачити стан Старого міста навколо яких і крутиться основна діяльність двох відділів.

5. Звісно, можна дуже гарно відновити цю будівлю, зробити гарні ремонти всередині із нахилом на історію і продати ці квартири, але який шанс що не буде якось оборутки знову і ці квартири не підуть за ціною контейнерів на базарі?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Старому місті продають автентичний будинок Лейзора Кришталка за 70 тисяч доларів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити