image
 |  2 26 Грудня 2018 | 14:57

Лучани зневірились в ефективності «Електронних петицій»

Луцька рада посіла останнє місце серед обласних центрів з розгляду електронних петиції громади міста.

Про це «ВолиньUA» інформують експерти проекту USAID «Громадяни в дії».

Більшість міст достатньо якісно врегулювали питання ініціювання та розгляду електронних петицій на рівні локальних нормативно-правових актів.

Однак у Луцьку ситуація з електронними петиціями патова, адже обласний центр Волині посів останнє місце. Люди розчаровані в поданні електронних петицій та мало надіються на те, що їх почує міська влада, яку нині очолює «бютівець» Григорій Пустовіт.

Електронні петиції – це звернення громадян до органів державної влади та місцевих рад з вимогою розглянути важливе питання чи вирішити проблему. Розгляд електронної петиції може бути ініційований громадянами шляхом збору підписів на офіційному вебсайті органу влади або на веб-сайті громадського об’єднання (стаття 23-1 ЗУ «Про звернення громадян»).

В той же час, лише 14 міст з 24 встановило норми, які були рекомендовані попередньою редакцією Закону України «Про звернення громадян», а саме:

- від 100 тисяч до 500 тисяч жителів - не більше ніж 250 підписів;

- від 500 тисяч до 1 мільйона жителів - не більше ніж 500 підписів;

- понад 1 мільйон жителів - не більше ніж 1000 підписів.

У Луцьку проживає 214 тисяч жителів, тому передбачено не більше ніж 250 підписів. Однак на сайті місцевих петицій встановлено вимоги у 300 голосів для підтримки петиції.

Люди розчаровані в ефективності електронних петицій у Луцьку, так як вони є практично недієвими. Можливо тому на сайті петиції зареєстровано лише одна петиція.

У всіх обласних центрах передбачено розгляд електронних петицій на засіданнях ради, однак у Луцьку цього не роблять.

Відповідно, експерти припускають, що Луцька міська рада в порушення закону запроваджує альтернативні механізми розгляду петицій виконавчим комітетом або постійними депутатськими комісіями, ці методи впроваджуються аби не розглядати звернення на пленарних сесійних засіданнях.

Читайте також: Мутні тендери: як департамент ЖКГ «пиляє» бюджет Луцька?

Детальним порядком розгляду електронних петицій може похвалитися такі міста, як: Чернівці, Ужгород, Львів, Черкаси, Краматорськ, Івано-Франківськ, Суми, Тернопіль, тільки не Луцьк.

Зважаючи на ці всі моменти, не дивно, що Луцьк посів 15 місце з 24 по показникам демократичності. А міська влада, очільником якої є Григорій Пустовіт, не бажає чути лучан чи мешканців міста та продовжує впроваджувати різні механізми розгляду місцевих петицій.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити