image
 |  9 25 Грудня 2018 | 19:45

Мутні тендери: як департамент ЖКГ «пиляє» бюджет Луцька?

Департамент житлово-комунального господарства Луцька щороку проводить десятки тендерів на сотні тисяч гривень. І, мабуть, було б дивно, якби частина цих коштів не йшла одним і тим же виконавцям.

Розповіли, яку суму підприємець «новачок» отримав за перекладання бруківки у центрі Луцька.

Перекладання бруківки на головній пішохідній вулиці Лесі Українки обійшлось місту у 165 106 гривень. Ремонтні роботи виконали працівники, яких найняла приватний підприємець Голець Наталія Віталіївна.

Зокрема, перекладання старої бруківки з місця на місце, мало на меті ліквідувати просідання та збільшення лунок для дерев. Здавалось, хороша мета, однак на тих місцях, де виконувались відповідні ремонтні роботи бруківка просіла ще більше. Якість виконаних робіт бажала би кращого.

Тоді ж літом, через підкопування кореневої системи дерев, під час зливе одне дерево звалилось на пішохідну вулицю. До кінці року, на тому місці нових насаджень ніхто з комунальних служб так і не зробив.

Оскільки обрізали коріння й іншим деревам, то можна припустити, що подібне може трапитися й з іншими липами.

Відомо, що підприємець Наталія Голець, зареєстрована у квітні 2018 року у Луцьку, основними видами діяльності є "інші спеціалізовані будівельні роботи".

За цей час вона встигла прийняти участь в трьох тендерах, і за дивним збігом обставин, всі вони для неї стали успішними, адже вона стала переможцем та підписала три контракти пов’язані з ремонтними роботами, де замовником виступає департамент ЖКГ в особі Юрія Крася.

Таким чином, успішна бізнес-леді зуміла підписати три контракти з департаментом ЖКГ на суму у 411 тисяч гривень. І так, у травні цього року, вона підписала два контракти на суму у 246 тисяч гривень та в липні ще один контракт на суму у 165 тисяч гривень.

1 контракт - поточний ремонт пішохідної дороги по вулиці Лесі Українки в місті Луцьку – сума 165 тисяч гривень.

2 контракт - ремонт пішохідної доріжки між будинком №2б по вулиці Чорновола та будинком №4 по вулиці Сухомлинського в місті Луцьку – сума 100 тисяч гривень.

3 контракт - поточний ремонт тротуару біля будинку №1 по вулиці Кравчука в місті Луцьку – сума 146 тисяч гривень.

Тоді лучани скаржились  на неналежне вкладання бруківки по вулиці Кравчука, мовляв, під час вкладання бруківки дуже часто недоводять справу до кінця: не засипають міжплиточні шви. Схоже, що лучан більше турбувала якість викладення бруківки, аніж луцьких комунальників.

Відзначимо, що тоді ж, у літній період часу, на вулиці Лесі Українки відбуваються ремонтні роботи: на окремих ділянках працівники знімали стару бруківку та вкладали її назад. Як і попередньо на Кравчука, працівники не засипали міжплиточні шви та не трамбували, як результат - бруківка рухалась під ногами.

Ось так встановлювали поребрики, а коріння яке заважало працівникам, різалось. Як результат, 1 дерево впало під час зливи. Фото: Волинь24.

Коріння, яке підрізали працівники. Фото Волинь24.

Як тоді повідомляв директор департаменту ЖКГ Юрій Крась, роблять це з кількох причин. Зокрема, збільшують лунки для дерев та заміняють зламані поребрики. Окрім цього, в такий спосіб вирівнюють поверхню вулиці, аби не було калюж у місцях просідань.

Також посадовець інформував, що поламану бруківку заміняти не будуть, бо захід «тимчасовий». В підсумку, перекладання бруківки з місця на місце для лучан обійшлось в 165 тисяч гривень.

Бруківка перекладена не вулиці Лесі Українки. Фото ВолиньUA.

Дивним лишається факт, що підприємець «новачок», зареєструвавшись у квітні відразу  розпочала тісно співпрацювати у тендерах, які пов’язані лише з департаментом ЖКГ. Та й за цей рік, свідомо приймала участь тільки у трьох тендерах, де здобула перемогу.

Читайте також: На ремонт житла лучан у Пустовіта передбачили 1 мільйон, а на фонтан – 14 мільйонів

Відчуття, наче цей підприємець знав про успіх у своїй перемозі і націлений був лише на працю з ремонтними роботами, які пропонує департамент ЖКГ.

Вашій увазі фото виконаних робіт підприємцем Наталією Голець. Судячи з світлин, можна побачити, що бруківка викладена гірше ніж була попередньо. Однак департамент ЖКГ Луцької міської ради цих вад не зауважив. Складається враження, що основною ціллю і метою даних робіт було освоєння бюджетних коштів одним підприємцем. 

           Фото перекладенної бруківки, викладали її поспіхом, старались завершити до дня міста.  

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити