image
 |  9 26 Жовтня 2019 | 08:24

Луцьк і Прилуцьке утворили Луцьку ОТГ (ФОТО)

25 жовтня, у Прилуцькій сільській раді Ківерцівського району, сталася історична подія – утворення Луцької об’єднаної громади із центром у столиці Волині. Всі 13 присутніх на сесії депутатів і сільський голова, який свого часу чотири рази ветував приєднання Прилуцької сільради до міста, проголосували «ЗА» створення міської ОТГ. Так закінчилася багаторічна децентралізаційна епопея щодо створення Луцької міської ОТГ – першої громади на Волині з центром у місті обласного підпорядкування.

Про це інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

На історичній сесії в Прилуцькій сільраді був присутній і консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський, який працює в області в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

«ЛУЦЬК І ПРИЛУЦЬКЕ – ВІДТЕПЕР ОДНА ГРОМАДА! Здійснилося! Сьогодні був присутній на історичній сесії Прилуцької сільської ради, на якій ухвалили фінальне рішення про добровільне приєднання Прилуцької громади до Луцька! Так, Луцька міська ОТГ у складі Луцька і сіл Прилуцької сільської ради утворена 25 жовтня 2019 року!», – сказав Малиновський після завершення доленосної сесії.

На історичності цієї події наголошує і перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

«Прилуцька сіьська рада остаточно приєдналася до Луцька. Сьогодні, на останній сесії сільської ради, депутати ОДНОГОЛОСНО проголосували «за». Зворотного шляху більше немає, а цей день можна по праву назвати історичною подією для Луцька. Вітаю лучан і жителів чотирьох сіл Прилуцької сільської ради і щиро бажаю успішного розвитку нашій об'єднаній громаді!», – пише Недопад на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що Прилуцька сільська рада перша і поки єдина громада, яка вирішила створити ОТГ із обласним центром Волині. Села Жабка, Дачне, Сапогів, власне Прилуцьке — поруч із містом, хоч і в сусідньому Ківерцівському районі. Село, яке є центром сільради, всього за кілометр від міста, а є місця, де Прилуцьке плавно переходить у Луцьк.

Історія з Луцькою ОТГ тривала кілька років. Прилуцький сільський голова кілька разів ветував рішення депутатів щодо приєднання, мотивуючи тим, що спочатку місто має виконати певні умови, які б засвідчили серйозність намірів.

До речі, зі слів Малиновського, досі Волинська область суттєво відставала у формуванні ОТГ міст обласного значення. Після об'єднання Луцька із суміжною Прилуцькою сільською територіальною громадою, наш регіон знову стане одним з лідерів децентралізації в Україні! Окрім того, невдовзі може постати і Ковельська міська ОТГ на базі міста обласного підпорядкування, завдяки приєднанню трьох сіл Ружинської сільської ради, що на Турійщині.

Зауважимо, що консультанти Асоціації міст України, які працюють при Волинському регіональному відділенні АМУ, доклали значних зусиль, щоб на децентралізаційній мапі Україні були Луцька та Ковельська міські ОТГ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити