image
 |  34 24 Вересня 2021 | 21:40

Луцька Феодосіївська парафія відзначила 115-ліття (ФОТО)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив оновлений престіл та очолив Божественну літургію в храмі Святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського (вул. Володимирська, 70).

Про це повідомили в Управлінні Волинської єпархії Православної Церкви України.

Службу правили з нагоди престольного празника і ювілею Божого дому. З високопреосвященним служили: міський декан протоієрей Михайло Онищук, настоятель протоієрей Петро Стеблина, інше духовенство благочиння та з Тернопільської єпархії.

У слові владика зазначив: святі, як і наші батьки, дають нам основу віри і знання. Будучи архієреєм, святитель Феодосій доносив людям правду, розповідав про чесноти, істинні цінності. Найбільш цінною є сім'я – це союз чоловіка і жінки. Нині лукавий намагається вносити «корективи» у те, що створив Бог. Це призведе до деградації, вимирання людства, наголосив керуючий єпархією. Ми повинні жити за Святим Писанням, а не наслідувати те, що нам стараються нав'язати. На завершення архієрей нагадав, щоб кожен із нас виконував свою роботу, не слід мінятися «ролями», і тоді будемо щасливі.

Церковними відзнаками й благословенними грамотами архіпастир нагородив активних парафіян.

Потому владика освятив ікони, які о. Петро привіз із прощі по Греції.

Цьогоріч у січні на території церкви Святителя Феодосія Чернігівського освячено божницю Різдва Христового. Опісля в ній виконувались оздоблювальні роботи і встановлено дзвін. Тож під час хресної ходи владика освятив його й інші завершальні роботи в капличці та окропив присутніх свяченою водою.

Феодосіївська церква, яку відкрили 1895 р., спочатку була цвинтарною каплицею для відспівування військовиків. Заснування на цьому місці храму в ХІХ ст. мало військові-політичні причини. Адже неподалік розміщувалась військова частина, в якій було багато вихідців саме з Чернігівської землі. Наприкінці століття дерев’яну капличку замінили на цегляну. У серпні 1906 р. храм освятили. Перші чотири настінні розписи з’явилися 1906 р. (художник Шинкаренко). Феодосіївська церква не припиняла діяльності й за радянських часів.

У 1948 р. тодішній настоятель протоієрей Гавриїл Коробчук, який під час примусового переселення українців із Холмщини прибув до Луцька, таємно привіз чудотворний образ Холмської Богородиці. Служив українською.

Із 1970-го до початку 90-х настоятелями храму були різні священники. Із грудня 1992 р. громаду очолив протоієрей Богдан Гринів. За його участю документально засвідчено бажання громади про перехід доУПЦ КП. За час служіння о. Богдана з нагоди 2000-річчя Різдва Христового споруджено пам’ятник на подвір’ї, а за служіння о. Петра на цьому місці уже встановили каплицю Різдва Христового. Також за часів нинішнього настоятеля відреставровано куполи і накупольні хрести, перекрили дах, оновили фасад храму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У місті на Волині відкрили парк з вічнозеленими скульптурами (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити