image
 |  0 6 Серпня 2021 | 13:35

Луцька міськрада вимагає від Зеленського зупинити тарифну війну проти українців

Депутати Луцької міської територіальної громади звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України про недопущення підвищення цін на енергоносії, що веде до катастрофічного погіршення рівня життя громадян України.

Таке рішення було ухвалене під час позачергової сесії міської ради.

У зверненні вказується на важкі обставини, в яких опинилися підприємства сфери теплопостачання. У разі зниження середніх температур в опалювальному періоді підприємства теплокомуненерго для забезпечення встановленого температурного режиму в опалюваних приміщеннях будуть змушені докуповувати природний газ для потреб населення за ціною, яка значно перевищує 7400 гривень.

Примірний Договір на постачання природного газу, наданий ТОВ «Нафтогаз Трейдинг», укладений з ДКП “Луцьктепло” на період з червня 2021 року по травень 2024 року не передбачає розмежування обсягів газу на виробництво теплової енергії та окремих цін на природний газ для виробництва теплової енергії за категоріями споживачів.

Договір не враховує розбивку споживачів теплової енергії за категоріями та з перших своїх пунктів свідомо передбачає 15 % дефіцит газу для населення за пільговою ціною. Тому реальна середньозважена ціна газу за договором складатиме близько 10 000 грн за 1000 м3 (у разі застосування як середньозваженої ціни), що приведе до значного зростання вартості паливно-енергетичних ресурсів у порівнянні з врахованою у тарифі на 25-30 %, а ріст тарифів на теплову енергію становитиме від 20 до 40 % в залежності від структури споживачів за категоріями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцька міськрада просить Міністерство захисту довкілля розібратися з Гнідавським цукровим заводом

Депутати Луцької міської ради вимагають:

- забезпечення підприємств сфери теплопостачання паливно-енергетичними ресурсами за адекватними стабільними цінами та відповідними тарифами на комунальні послуги;

- внесення змін у Закон України «Про теплопостачання», в частині заборони відключення об’єктів теплокомуненерго від енергопостачання в опалювальному періоді;

- прийняття змін до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869, щодо вирішення питання врахування у тарифах на постачання теплової енергії вартості газу для різних категорій споживачів, яка утворилась при підписанні запропонованого “ТОВ Нафтогаз Трейдинг” Договору;

- реструктуризації заборгованості підприємств теплокомуненерго за спожитий природний газ в період з 2016 року по 01 травня 2021 року, шляхом розстрочення її на 5 – 7 років;

- встановлення пільгової фіксованої ціни (тарифу) на електричну енергію для побутових споживачів в залежності від об’єму споживання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити