image
 |  0 10 Лютого 2022 | 16:03

Луцький спиртзавод зливає брагу у каналізаційні мережі міста (ВІДЕО)

Працівники КП «Луцькводоканал» при обстеженні мереж водовідведення в районі вулиці Ковельської і прилеглих територій виявили великі обсяги незаконного зливу речовин що мали всі ознаки органічного виробництва, або так званої браги, в каналізацію.

Це здійснив Луцький спирто-горілчаний завод, повідомили на сайті міськради.

Виявлений факт підтверджує, що окремі виробництва на території Луцької міської територіальної громади не дотримуються правил приймання стічних вод. Наявність браги чи барди в системі водовідведення створює серйозні проблеми при потраплянні на очисні споруди, порушує технологію очистки стічних вод, призводить до викидів у атмосферне повітря в критичних обсягах, що може спричиняти появу неприємних запахів, а також забруднювати річку Стир та погіршувати екологічну ситуацію в цілому.

На місці виявленого порушення було відібрано проби на випуску стоків від підприємства. Попередні результати лабораторних аналізів засвідчують, що у відібраній органічній сполуці виявлено критичне перевищення обсягів хімічного споживання кисню, необхідного для того, щоб окислювати хімічним шляхом органічні і мінеральні речовини, які потрапили у воду. При нормі – 685 мг кисню в літрі води, у відібраних пробах виявлено показник 7000 мг кисню в літрі води, тобто зафіксовано перевищення у більш як 10 разів. Очисні споруди КП «Луцькводоканал» розраховані на переробку близько 700 мг кисню на літр води. Проте якщо на очисні споруди потрапляють стоки із настільки серйозними перевищеннями показників, то забруднена вода при потраплянні у водойму може призвести до зменшення обсягів кисню і в результаті – до загибелі риби та інших живих організмів.

Також у виявленій речовині значно перевищено обсяги фосфатів – при нормі не більше як 5,6 мг на літр води, зафіксовано перевищення до 15,3 мг на літр води. Перевищення заліза становить 8,3 мг при нормі 2,3 мг на літр води. Наразі лабораторні дослідження тривають, вже зараз можна упевнено стверджувати про подальші виявлення інших перевищень у виявленій речовині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Волині масово рубають самосівний ліс

До порушника правил експлуатації каналізаційних мереж буде застосовано відповідні санкції. Але покарання за наслідки – це одне. Інше питання – у наслідках від шкідливих дій виробництв, які можуть бути надто серйозними для Луцької громади. Представники бізнесу, відповідальні за виробництва із великими обсягами відходів, повинні мати власні очисні системи для переробки цих відходів.

КП «Луцькводоканал» не в змозі цілодобово і щогодини здійснювати контроль за фактами зловживання каналізаційною мережею, особливо в нічну пору доби, або ж забезпечувати постійний і одночасний контроль за усіма скидами на всіх виробництвах громади, яких є досить багато. При цьому залпові скидання заборонених речовин можуть наносити руйнівний вплив на екологію Луцька. Правильне і відповідальне користування каналізаційною мережею – відповідальність бізнесу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити