image
 |  2 16 Лютого 2021 | 20:35

Львівська облрада закликає повернути Бандері звання Героя України й оголосила 2021-й роком Коновальця

Депутати Львівської обласної ради закликали президента і Верховну Раду відновити історичну справедливість і повернути провідникові Організації українських націоналістів (ОУН) Степанові Бандері звання Героя України.

Про це інформує "Радіо Свобода".

Львівська облрада просить внести зміни до закону України «Про державні нагороди» й указу президента України «Про звання Героя України» в частині можливості присвоєння статусу «Герой України» особам, які не мають або не мали громадянства України.

«Степан Бандера жив і боровся в той час, коли сама боротьба виглядала безнадійною, а мета – недосяжною. Він однаковою мірою протистояв як сталінському, так і гітлерівському режимам. І, зрештою, саме Бандера переміг. Україна стала незалежною. А тоталітарні системи, яким він протистояв, зникли. Бандеру боялися живим і з ним борються навіть після його смерті. Проти нього працювала вся потуга пропагандистської машини СРСР. Проти нього дотепер працює пропаганда Росії», – йдеться у зверненні.

Також на сесії Львівської облради 16 лютого 2021 рік проголосили роком Євгена Коновальця, полковника армії УНР, який у 1929 році ініціював створення ОУН, яку і очолив. 14 червня цього року минає 130-річниця від дня народження першого провідника ОУН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне урочище «Вовчак»: де це і що там цікавого? (ФОТО)

У 2010 році президент Віктор Ющенко посмертно присвоїв звання Героя України провіднику ОУН Степанові Бандері.

А через кілька місяців, коли президентом став Віктор Янукович, Донецький окружний суд скасував указ, пояснивши, що звання Герой України можна присвоювати лише громадянам України, а Степан Бандера ним не був.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду депутати Львівської облради назвали заполітизованим.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити