image
 |  4 17 Березня 2023 | 18:43

Махінації у постачанні харчів для армії продовжуються навіть після "яєчного скандалу"

Журналісти "Схем" отримали у своє розпорядження 8 контрактів Міноборони на харчування армії та порівняли оновлені ціни на продукти після скандалу із завищеною вартістю на продукти для ЗСУ.

Про це повідомили журналісти проекту"Схеми" (проєкт "Радіо Свобода")

Дослівно: "Розслідувачі дійшли висновку, що навіть після зниження цін та обмеження дії контрактів трьома місяцями, з багатьох ключових позицій ціни все одно залишаються вищими за середньоринкові".

Розслідувачі, спираючись на наявні контракти, встановили, що армійські постачальники самі закуповують найбільш "ходові" продукти для війська (картоплю, яблука, яйця, капусту тощо) за цінами, у двічі-тричі нижчими, ніж постачають їх для ЗСУ.

"Таким чином маржа для приватних фірм по цих позиціях на багатомільярдних контрактах нерідко становить 30 - 70%", - зазначається у розслідуванні.

Так, наприклад, яблука постачальники продаватимуть військовим від 25 до 51 грн/кг. При цьому, самі закуповують їх максимум по 15 - 16 грн/кг.

Вартість яєць для Міноборони склала в середньому 9 гривень за штуку, хоча закуповують їх компанії в діапазоні 5,4 - 6,3 гривень за штуку.

Ціну на картоплю у засекречені грудневі контракти з Міноборони постачальники заклали у розмірі від 17,7 до 27 грн/кг. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі – так і залишили 17,7 грн/кг.

При цьому, як з’ясували "Схеми", у грудні-січні самі вони закуповували її по ціні від 7,6 до 10,8 грн/кг.

Капусту до скандалу планували продавати по 30 - 37,2 грн/кг, після – вже по 16,2-26,2 грн/кг. Закуповували у грудні-січні компанії цей овоч по 8,5-14,4 грн/кг.

Розслідувачі також нагадали, що загальна сума на харчування для армії, яку Міноборони попередньо закладало на 2023 рік – близько 43 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт путіна

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити