image
 |  2 13 Вересня 2019 | 16:56

«Майже дійшли до Росії»: Портников забив на сполох через узурпацію влади Зеленським

Тотальне єдиновладдя в Україні через монобільшість "Слуги народу" у Верховній Раді, яка голосує за вказівкою президента Володимира Зеленського, загрожує перетворенням країни на копію Російської Федерації.

Щоб уникнути цього, слід брати приклад із парламенту Великобританії, зазначив у відеоблозі для "Радіо Свобода" український журналіст, публіцист Віталій Портников.

Він нагадав, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який бажає вивести свою країну з Європейського союзу до 31 жовтня, зіткнувся із серйозним опором власного парламенту. Адже парламентарі ухвалили законодавство, яке не дозволить Джонсону цього зробити і вимагає у нього, якщо не буде домовленості з ЄС, просити про нове відтермінування виходу країни зі складу ЄС.

За словами Портникова, для українських громадян все це може виглядати дуже дивно. Адже Борис Джонсон – лідер партії, що має більшість у палаті громад, людина, за обрання якої лідером Консервативної партії проголосували не тільки депутати парламенту, але і всі члени цього партійного утворення на спеціальному референдумі. Проте парламентарі не згодні з його баченням майбутніх дій.

"Але демократія – це і означає зіткнення позицій. Це і означає, що кожен депутат є не солдатом прем'єр-міністра чи будь-якого іншого керівника, а особистістю, яка може думати про наслідки своїх рішень і яка відповідає за наслідки рішень", – нагадує журналіст.

Саме тому, наголошує він, Джонсон у день, коли почав працювати після літніх канікул парламент Великобританії, позбувся більшості у палаті громад. Адже один із депутатів сказав, що не згоден із його позицією і переходить до лав опозиційної Ліберально-демократичної партії, яка виступає за збереження Великобританії у ЄС.

"Демократичні інституції можуть працювати справно тільки тоді, коли є реальна противага діям будь-якого лідера. Навіть такого, який користується народною підтримкою. Якщо такої противаги немає, якщо всі інститути діють у єдиному пориві, тоді виходить КПРФ. Як колись говорив колишній міністр Російської Федерації Віктор Черномирдін про партійну систему влади в країні: "Що б ми не будували, виходить КПРС". Не хотілося б думати, що це правило Черномирдіна поширюється на весь пострадянський простір. Що пострадянська демократія, зокрема і в Україні, може розвиватися тільки тоді, коли лідер, який має народну підтримку, диктує рішення парламенту або уряду", – побоюється Портников.

Читайте також: Уряд Гончарука - це всього лише картинка для наївних виборців, - Анатолій Вітів

Він попередив, що дотримування такого сценарію означатиме велику сукупність помилок, громадську деградацію, деградацію урядових рішень. Більше того, це завжди призводитиме до карколомних соціальних, економічних та політичних криз.

"Країна, в якій лідер не має противаги, приречена на деградацію і падіння, а її громадяни – на бідність і нещастя. Це правила розвитку світової історії. І саме тому нам потрібне не правило Черномирдіна – нам потрібне правило Джонсона", – акцентував увагу Портников.

Він висловив упевненість у тому, що Україна гостро потребує парламенту, який буде здатний повідомляти власну волю суспільству, співпрацювати з урядом і президентом, але депутати якого матимуть власну позицію, а не просто натискатимуть на кнопки після зустрічі з керівниками держави.

"Поки Верховна Рада не стане таким парламентом, ми можемо чітко говорити, що до такої парламентської демократії, як у Великобританії, нам ще дуже довго жити. А ось до такої, як у Російській Федерації, ми вже майже дійшли", – резюмував Портников.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити