image
 |  4 17 Березня 2023 | 19:17

Міністр-плагіатор Шкарлет іде в відставку

Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлєт може залишити свою посаду.

Про це повідомили джерела Цензор.НЕТ серед "слуг народу".

Наступником Шкарлета може стати директор Національного центру "Мала академія наук України" Оксен Лісовий.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": У національному мультипредметному тесті не буде історії, лише українська й математика, - Шкарлет

Чутки про відставку Шкарлета ходили кілька місяців. З Нового року почались співбесіди з можливими наступниками.

Нагадаємо, що етичний комітет Нацагентства з питань вищої освіти виявив плагіат у трьох роботах в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета.

"Представимо це в нашому висновку. І є відповідна таблиця, яка вказує на некоректні посилання з ознаками академічного плагіату", - заявив голова Нацагентства Сергій Квіт.

Уривки робіт Шкарлета перевіряли і міжнародні експерти, яким надіслали перекладені фрагменти: професор етики і права Крістін Моріарті, американський адвокат (працює в міжнародній організації з академічної доброчесності), чеський експерт Томаш Фольтинек і польський експерт Кшиштоф Гутовський.

Усі троє дійшли висновку, що в роботах пана Шкарлета є плагіат.

"Переглянув усі уривки, наведені в документі, який ви мені надіслали; я також використовував систему відповідності тексту, щоб виділити вміст, що дублюється. В усіх випадках є очевидним, що оригінальний матеріал був використаний повторно, або слово в слово, або з незначними змінами, що не змінило значення, таким чином, має місце повторне використання ідей, представлених у джерелі", - пояснив своє рішення Томаш Фольтинек.

За повідомленнями ЗМІ, на засіданні агентства був присутній адвокат Сергія Шкарлета Олександр Радченко. Він вимагав відводу голови Нацагентства Сергія Квіта, бо в того є конфлікт інтересів, пов'язаний із неприязним ставленням до Шкарлета.

Втім, рішення агентства, яке, щоправда, має рекомендаційний характер, це не змінило. Документи з порівняльними таблицями там пообіцяли невдовзі оприлюднити на своєму сайті.

Пана Шкарлета вже давно звинувачують у плагіаті. Приміром, на початку червня наукова спільнота "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях" опублікувала інформацію про можливий плагіат у наукових роботах Шкарлета.

Спільнота випустила серію матеріалів з порівняльними таблицями його робіт та дослідженнями науковців попередніх років, в яких виявилися ідентичні частини тексту.

Ексміністр освіти Ганна Новосад на початку літа також критикувала пана Шкарлета і називала його "доктором сплагіачених наук".

Сам Шкарлет звинувачення у плагіаті неодноразово заперечував.

"Ви будь-який текст візьміть, заженіть в програму, й програма у будь-якому разі покаже співпадіння, покаже певні широковживані слова. Математичні формули взагалі "б'ються" як плагіат, таблиці "б'ються", як правило, як повний плагіат", - заявляв він у розмові з "Радіо Свобода".

У 2012 році Шкарлет сам критикував практику плагіату і переконував, що за нього потрібно карати як студентів, так і всіх інших учасників навчального процесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Махінації у постачанні харчів для армії продовжуються навіть після "яєчного скандалу"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити