image
 |  7 5 Листопада 2020 | 19:45

Міносвіти підтримує позицію Волиньради і не схвалює змін до «мовного» закону

Міністерство освіти і науки України підтримує позицію фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді щодо недопустимості перегляду мовного законодавства.

Про це зокрема йдеться у листі-відповіді на відповідне звернення Волинської обласної ради, ініційоване фракцією ВО "Свобода".

Як повідомляють у пресслужбі Волинської обласної ради, Міністерство освіти і науки України розглянуло лист Секретаріату Кабінету Міністрів України до звернення Волинської обласної ради щодо недопустимості перегляду мовного законодавства.

«Міністерство в межах компетенції не підтримує законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти» (реєстр. № 2362 від 25.05.2020, народний депутат М. Бужанський)», - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Волиньради підтримали звернення щодо недопустимості перегляду мовного законодавства

Зазначаємо, що в рішенні Конституційного Суду України від 16.07.2019 №10-р/2019 про визнання Закону України «Про освіту» таким, що повністю відповідає Конституції України, зазначене, що «українська мова як державна є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також у публічних сферах суспільного життя, у тому числі у сфері освіти».

Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» внесено зміни до Прикінцевих і перехідних положень Закону України «Про освіту», згідно з яким для осіб, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, встановлено перехідні періоди різної тривалості для поступового збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються державною мовою.

З метою реалізації Закону України «Про освіту» та з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії МОН розроблено Дорожню карту імплементації статті 7 Закону України «Про освіту» в закладах загальної середньої освіти на 2019-2023 роки (наказ МОН від 27.03.2019 № 399), що окреслює основні завдання для створення якісно нових умов у класах з навчанням мовами національних меншин", - відповідає облраді перший заступник Міністра Микола КИЗИМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині сільраду змусили впорядкувати документи на земельну ділянку під дитячим садочком

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити