image
 |  2 15 Вересня 2020 | 13:23

Місцеві вибори: Рада скасувала довідки про несудимість для кандидатів

Верховна рада України скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах. Парламентарії схвалили відповідний законопроект №3995.

За документ проголосували 325 нардепів.

У пояснювальній записці вказано, що, згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1256 від 29.11.2016, таку довідку надають протягом 30 календарних днів з дня надходження запиту.

"Зазначений строк може суттєво перешкодити кандидатам у депутати на місцевих виборах бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах, що, у свою чергу, є обмеженням реалізації пасивного виборчого права", - підкреслюється у ній.

При цьому довідка про наявність чи відсутність судимості вимагається не від усіх кандидатів на місцевих виборах. Відповідно до чинного законодавства, вказану довідку не потрібно надавати:

  • кандидатам у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч осіб);
  • кандидатам на посаду сільського, селищного, міського голови.

У зв’язку з цим даний закон вилучає норму Виборчого кодексу України, що вимагає надання довідки про наявність чи відсутність судимості для деяких кандидатів на місцевих виборах. Кандидат має зазначити свою несудимість в автобіографії, без надання довідки.

Нагадаємо, територіальні виборчі комісії з вівторка, 15 вересня, почали прийом документів від кандидатів, які хочуть взяти участь у місцевих виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кандидата в мери Києва Пальчевського - бізнес у Москві, зв'язки з рейдерами і бізнесом ОРДЛО (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити