image
 |  0 18 Березня 2019 | 13:16

МОЗ не фінансуватиме пацієнтів без декларацій

З 1 квітня МОЗ хоче перестати фінансувати пацієнтів, які ще не уклали декларацій з лікарем.

Всіх пацієнтів терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів розділили на два списки – "зелений" та "червоний", - пише "Сегодня".

В першому списку люди, які уклали декларації з вибраними лікарями. Згідно даних Нацслужби здоров'я, це встигли зробити майже 26 млн українців. Всі інші опинились у другому списку. В МОЗ кажуть, що пацієнтів з "зеленого" списку з кожним днем стає все більше. Лише за два тижні березня, уклали на 815 тисяч декларацій більше, ніж в лютому, а в лютому – на 1,17 млн більше, ніж у січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Запоріжжі гола дівчина розгулювала вулицею (ВІДЕО 18+)

"Це вимагає збільшення фінансування закладів охорони здоров'я, які працюють за "зеленим" списком, і скорочення для тих, хто працює за "червоним", – кажуть чиновники.

Жорстка економія

Для вирішення проблеми, МОЗ пропонує змінити правила фінансування. 370 грн на рік за одного пацієнта з обох списків отримують лікарі. Якщо Кабмін схвалить ініціативу медчиновників, вже з 1 квітня за людину з "червоного" списку лікарі отримуватимуть по 120 грн на рік. Раніше таке зниження планували з 1 липня. У міністерстві переконують, що цей крок дозволить заощадити 360 млн грн. Їх використають на фінансування "зеленого" списку. Щоправда, кажуть чиновники і про ризики:

"Це підштовхне медустанови, які ще не уклали договори з Нацслужби здоров'я, укласти їх якомога швидше або шукати інші джерела фінансування".

Невигідний список

Столичний терапевт розповів про можливі негативні наслідки такого рішення:

"Лікарю куди вигідніше буде приймати пацієнтів з деклараціями, а людям з "червоного" списку говорити, що все розписано на кілька годин вперед, а потім потрібно йти додому до пацієнта. Різниця в оплаті хоча і не велика, але вона все одно є".

Медексперт Зоряна Черненко переконує, що допомогу отримають всі.

"У нас закони говорять, що кожен українець має право на медичну допомогу. І тільки інший закон може це право обмежити, а не постанова Кабміну. Якщо хтось порушить цю норму, то йому загрожуватиме кримінальне переслідування за ненадання медичної допомоги".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити