image
 |  0 30 Листопада 2020 | 20:52

МВФ справді таке погодив? Чому ПДВ може вирости на 58% у 2021 та які ризики?

Проаналізували проєкт державного кошторису на 2021 рік, який Міністерство фінансів України підготував до другого читання. І у нас тільки одне питання – цей проєкт дійсно схвалив МВФ?

Про це повідомляє «24 канал».

Ріст «внутрішнього» ПДВ: звідки такі цифри?

Доходи центрального бюджету були збільшені на 20,9 млрд грн додатково до вже фантастичних планів доходів. З них 7,4 млрд грн – це плата за ліцензії за азартні ігри, в які ще можна повірити. Решта – додаткові доходи від ПДВ, прибутки державних підприємств, податок на прибуток підприємств та ввізне мито.

Це добре, що Мінфін має запал оптимізму, але для такого органу варто займати консервативну позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Закарпатті: депутати ОТГ після присяги співали гімн Угорщини (ВІДЕО)

В першу чергу, викликає стурбованість запланований ріст "внутрішнього" ПДВ. З якого дива несподівано ПДВ виросте на 58% – поки що притомного пояснення ніхто не надав. А це ризик по доходах на рівні 40 млрд грн, або 0,9% ВВП.

Особливі аплодисменти викликають 88,7 млрд грн державних гарантій по кредитах. Це є приховані додаткові видатки на рівні 2% ВВП, які врешті решт ляжуть на плечі платників податків. Так було завжди, що спочатку це ніби просто державна гарантія, а потім цей борг обслуговують та погашають платники податків. Чому цього разу може бути інакше – не зрозуміло.

Так, Мінфін символічно зменшив плановий дефіцит з 6% ВВП (270.4 млрд грн) до 5,5% ВВП (246,6 млрд грн). Проте фактичний дефіцит з урахуванням ризиків по доходах та прихованих видатків (держгарантій по доходах) становить щонайменше 8,3% ВВП або близько 375 млрд грн. Це якщо не рахувати борги по відшкодуванню ПДВ 2020-го року та потенційний перехід частини дефіциту 2020-го року.

Якщо МВФ дійсно на таке погодився – то хочеться про це бачити довідку, з мокрою печаткою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З квітня в Україні звільнилось понад 5 тисяч лікарів, — НСЗУ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити