image
 |  4 13 Січня 2019 | 14:13

На Донбасі обстріляли комунальників: троє поранених, машина згоріла

На Донбасі службовий автомобіль КП "Вода Донбасу" потрапив під обстріл: троє працівників КП отримали поранення різного ступеня тяжкості, машина згоріла.

Про це повідомили у прес-центрі ООН.

Згідно з повідомленням, інцидент стався 10 січня під час очищення від снігу під'їзної дороги до великої насосної станції.

"З урахуванням цього інциденту за останні 9 місяців від таких обстрілів постраждали 11 співробітників підприємства "Вода Донбасу", що забезпечує поставку чистої води через кілька насосних і фільтраційних станцій, які обслуговують 3,5 млн жителів по обидва боки "лінії зіткнення", - зазначили в ООН.

За даними організації, в зоні конфлікту почастішали випадки нападів на співробітників комунальних служб, а у 2018 році було зареєстровано 88 таких інцидентів, багато з яких привели до тимчасового припинення водопостачання.

В ООН підкреслили, що умови роботи співробітників КП посилюються тим, що багато територій на сході України заміновано.

"Напад на об'єкти цивільної інфраструктури або людей, які забезпечують їх функціонування, а також навмисне позбавлення доступу населення до систем водопостачання або опалення є грубими порушеннями міжнародного гуманітарного права", - заявила координатор системи ООН з гуманітарних питань Оснат Лубрані.

"Смертельні небезпеки, яким піддаються співробітники цих комунальних служб, абсолютно неприпустимі", - додала Лубрані і закликала забезпечити захист мирних жителів і об'єктів цивільної інфраструктури на сході України.

Як заявили в місії ОБСЄ, співробітники КП "Вода Донбасу" отримали поранення, коли очищали від снігу ділянку дороги на непідконтрольній Україні території від н.п. Крута Балка до насосної станції першого підйому у н.п. Василівка.

"За словами постраждалих, вибух стався приблизно опівдні. У одного з чоловіків (56 років), який представився механіком КП "Вода Донбасу", була перебинтована ліва частина грудної клітини та спини. Медперсонал лікарні повідомив СММ, що чоловік отримав 12 поранень в області грудної клітини і спини, за їхньою оцінкою, від попадання осколків, і перебував у шоковому стані. Другий чоловік (50-59 років) представився водієм КП "Вода Донбасу", він також був у шоковому стані, але у нього не було видимих ​​пошкоджень, і він сказав, що нічого не пам'ятає, крім самого вибуху", - йдеться у звіті місії.

Спостерігачі поговорили з третім чоловіком (30-39 років), який представився механіком цього ж підприємства. Члени команди бачили, що у нього синці з лівого боку на обличчі і на руках, і він весь тремтів. Потерпілий сказав спостерігачам, що нічого про інцидент не пам'ятає, крім самого вибуху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили запускати дрони над маєтком Порошенка

11 січня спостерігачі відвідали один з об'єктів КП "Вода Донбасу" в н.п.Мінеральне, де їм показали вантажівку.

"За словами персоналу, це була саме вантажівка, пошкоджена в результаті інциденту 10 січня. На місці спостерігачі побачили вантажівку ЗІЛ-131 з зеленою кабіною і жовтим кузовом. Жовтий кузов повністю згорів; з боків кузова вантажівки були великі пробоїни, по одній з правого і лівого боку відповідно. За оцінкою СММ, пошкодження, ймовірно, виникли в результаті попадання снаряда калібру 73 мм, випущеного з гармати бойової машини піхоти (БМП-1) або безоткатного знаряддя (СПГ-9)", - йдеться у звіті ОБСЄ.

За даними онлайн-ресурсу бойовиків ОРДО, поранення різного ступеня тяжкості отримали троє чоловіків - працівників КП "Вода Донбасу": житель н.п. Василівка, 1963 р.н., слюсар ДФС, діагноз - мінно-вибухова травма, сліпі осколкові поранення лівої половини грудної клітини, житель н.п. Ясинувата, 1984 р.н., діагноз - барометрична травма голови в результаті вибуху, струс мозку, гематома лицевої ділянки, обидвох госпіталізовано до Ясинуватської центральної райлікарні. Крім того житель н.п. Василівка, 1972 р.н. отримав легку контузію, від госпіталізації відмовився.

Бойовики заявили, що вогонь вівся з напряму н.п.Каменка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити