image
 |  5 31 Серпня 2020 | 18:47

На місці Гути Пеняцької встановили оновлену таблицю з прізвищами українців, убитих АК та НКВС

30 серпня 2020 року у Бродівському районі, на місці колишнього села Гута Пеняцька, було встановлено оновлену таблицю з прізвищами 34 українців, яких знищило польське підпілля та радянські спецслужби. Ініціаторами виготовлення меморіальної дошки виступили ГО «Центр «Історичні діалоги»», дослідник Дмитро Чобіт, науковці та громадськість.

Про це повідомляє «Вголос».

У заходах взяли участь заступник Голови ВО «Свобода» з питань національної пам’яті Олег Панькевич, депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Мирослава Бабінська, голова ГО «Центр «Історичні діалоги»», свободівець Михайло Галущак, голова ВОУ «Яворина» Ірина Сех, свободівець Андрій Міщенко, голова УПА «Воля» в Іспанії Іван Вовк, професор Львівської національної академії мистецтв Ярослав Кравченко, активісти Бродівської, Буської, Кам’янка-Бузької, Золочівської, Червоноградської організацій, ГО «Апостольська чота» та її керівник о. Михайло Греділь.

Як зазначила голова Голубицької сільської ради, на території якої розташовано пам’ятник, Любов Крутяк, до сільської ради звернулася громадська організація «Історичні діалоги» та низка громадських діячів та науковців з ініціативою встановити оновлену таблицю з переліком 34 осіб із зазначенням дат їхньої загибелі. Це вдалося зробити завдяки новим дослідженням, зокрема публікаціями історика та краєзнавця Дмитра Чобота в різних виданнях та в книзі «Загибель Гути Пеняцької 28 лютого 1944 року», яка невдовзі має вийти друком. Виконком Голубицької сільської ради погодив проект таблиці та прийняв рішення провести урочисте відкриття.

Захід розпочався з панахиди, яку відправили священники різних конфесій, та освячення меморіалу.

Олег Панькевич, який досліджував історію Гути Пеняцької і багато зусиль докладає для збереження національної пам’яті, наголосив на важливості події.

«Вшанування героїв – наша християнська традиція. Ми згадуємо про тих, хто виконав найбільшу заповідь любові – віддав життя за свого ближнього. Але ми повинні пам’ятати нашу національну заповідь із Декалогу українського націоналіста: «Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації». Маємо усвідомити цю заповідь і передати її наступним поколінням», – наголосив він.

Націоналіст також зазначив, що це місце є символом того, як українців, які тут жили і любили цей край, звинувачують в страшних злочинах, спотворюючи правду.

«Маємо донести всім, що поневолена нація має право і обов’язок боротися з окупантом. Це місце має бути місцем нашого відродження. Маємо заявити, що ми будемо дивитися на нашу історію нашим українським поглядом – це наш обов’язок перед попередниками, сьогоденням і майбутніми поколіннями», – наголосив Олег Панькевич.

Організатори висловили вдячність підприємству «ЗаболотГраніт» (с. Заболотці), яке виготовило меморіальну таблицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдиний квартал, в якому можна чекати зростання при цих «реформаторах» — 95-ий, - Олег Тягнибок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити