image
 |  0 14 Березня 2018 | 13:38

На скільки подорожчали овочі «борщового набору»?

За останній тиждень в Україні зросли в ціні майже всі складові овочевого "борщового набору".
Найбільше, на 23%, подорожчала морква. Сьогодні на гуртових ринках її можна купити по 7,5-9 грн/кг. Далі йде цибуля. За тиждень кілограм подорожчав на 20% - до 4-5 грн/кг. Буряк подорожчав на 15%. Кілограм коштує 8-9 грн, пише Інфо-Шувар.
Щоправда на 1-3% подешевшала картопля і білокачанна капуста. Овочі продають по 3,8-4,5 грн/кг і 4,5-5 грн/кг, відповідно.
У цілому сьогодні овочі "борщового набору"коштують у 2-3 рази дорожче, ніж минулого року. У чотири рази подорожчав столовий буряк.
"У другій половині березня, швидше за все, буде збільшено імпорт коренеплодів. У сховищах українських господарств вже відчувається дефіцит цієї продукції. Така ситуація пояснюється скороченням виробничих площ і зменшенням обсягів зберігання. До того ж, в останні кілька тижнів спостерігається зміцнення гривні, це створює привабливі умови для імпортерів. Щоправда, внутрішні цінові тренди в Україні вже через кілька тижнів будуть залежати від ситуацій на зовнішньому ринку. Так, у Польщі ціни на буряк і моркву сьогодні теж ростуть під впливом збільшення попиту з інших країн Східної Європи", - наголосила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.
Вона підкреслила, що найбільша цінова різниця на "борщовий набір" в Україні та Польщі спостерігається по буряках.

В Україні за рік молоко подорожчало на 37%, масло вершкове – на 29%, сметана – 24%, сир м'який – на 6%. Порівняно з минулим роком, сметана додала в ціні 10 грн за кг, масло вершкове – 8 грн за 200 г. Літр молока подорожчав на 6 грн, а м'який сир – на 5 грн за кг. На початок лютого літр молока у середньому продавали за 22 грн. 200 г масла коштували 36 грн, а кілограм сметани і м'якого сиру – 51 грн і 90 грн, відповідно.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити