image
 |  2 6 Липня 2018 | 14:50

На Старовижівщині зводять три нові освітні заклади

Нову школу у селі Любохини планують добудувати вже за кілька місяців, тож після Нового року там зможуть навчатися діти.
Про це «ВолиньUA» стало з сторінки голови ОДА у соціальній мережі Facebook.

Старі приміщення школи учнів давно не вміщають, а кількість дітей у Любохинах постійно зростає. Немає тут ні актового, ні спортивного залу. Тож селяни сподіваються, що нове приміщення, нарешті, добудують. Нова школа, яку почали зводити ще у 2012 році, матиме три поверхи та розрахована на дві сотні учнів. Крім великих актової та спортивної залів, буде і
простора їдальня.
- На вулиці зроблені майже всі інженерні мережі. Основна маса робіт – завершити фасад та невеликий стадіон. Ну і всередині школи – майже всі мокрі роботи завершені, тривають опоряджувальні. На сьогодні ми потребуємо 27 мільйонів гривень, аби завершити. Думаю, що на 1 вересня її ще не буде. Ми офіційно стрічку переріжемо на Миколая, а дітки підуть сюди з нового року, - запевняє директор фірми-забудовника «Житлобуд-2» Леонід Стефанович.


Голова ОДА зауважив, що школа чудова, але завелика. У майбутньому утримувати її громаді буде не просто.
- Я бачу тут те саме, що бачив в Осівцях Камінь-Каширського району. Школа, де спокійно могли б навчатися 450 учнів, розрахована максимум на 200. Це - зайва трата коштів. З іншого боку, ми вже нічого зробити не можемо, бо вона вже практично добудована, завершився внутрішній благоустрій, - зауважив Олександр Савченко.

Однак, на його переконання, дофінансовувати об'єкт треба. Кошти на школу спрямують з Держфонду регіонального розвитку. Керівник області відвідав і Старовижівську школу-гімназію, де навчаються молодші школярики. У новому навчальному році тут очікують щонайменше сотню першачків. Приміщенню вже 78 років, однак воно у доброму стані. Зараз за кошти районного бюджету утеплюють фасад.
Завуч Оксана Жилка каже, що кошти потрібні ще. Адже при школі облаштовують і інклюзивно-ресурсний центр, який надаватиме корекційні та реабілітаційні послуги дітям з особливими потребами з усього району. Ремонтні роботи – на стадії завершення. Уже придбали і частину корекційного обладнання, сухі басейни, килимки для занять ЛФК, інші засоби. Відкриватимуть центр – першого вересня.




- Зараз школу не впізнати. Почали ремонт фасаду, почали ремонти класів. Зараз фінансування збільшили. Ми раді, бо ми хочемо по-сучасному жити, у нас навчається 400 дітей, це приміщення для діток початкової школи», - розповіла педагог.

Побаченим голова ОДА Олександр Савченко залишився задоволений:
- Добротна школа, вистояна. Ззовні її утеплюють, вона має дуже привабливий вигляд, всередині, ви самі побачили, не жарка і не холодна. Класи - світлі, стоять нові вікна. Також голова облдержадміністрації оглянув дитсадок у селі Кримне Старовижівського району. Там йде до завершення реконструкція обсягом у 3,6 млн. грн., бо понад десяток років приміщення не використовували. Сільська громада змагалася за цей проект на конкурсі за фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. І перемогла – держава профінансувала 90% вартості проекту.
- Зробили реконструкцію, але коштів не вистачило на обладнання, тому з бюджетів усіх рівнів – обласного, районного та сільського - ми частинками збирали. На цей момент залишилося доробити фасад і відкриватися, - розповів сільський голова Кримненської сільради Руслан Куришко.


До тепер лише три десятки малюків і тільки кілька годин на день були охоплені дошкільної освітою. Новий же садочок працюватиме повний день і вже цього року прийме до 70 дітей. А щоб це сталося швидше для дошкільного закладу
виділять додаткових 300 тисяч гривень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку на ремонт мосту на Ковельській потрібно 13 мільйонів (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити