image
 |  18 13 Лютого 2021 | 21:07

На Волині депутат зі «Свободи» за власні кошти встановлює пам’ятні знаки героям УПА

Учасник двох українських революцій, акції протесту «Україна без Кучми» та «живого ланцюга» у 1990 році у Львові, депутат-свободівець Ковельської районної ради Іван Омельчук зі Старої Вижівки ось уже кілька років займається увіковіченням слави спочилих вояків УПА на Волині. Він розшукує місця їхньої загибелі і встановлює там хрести та пам’ятні знаки.

Про це пише газета Вісник.

Назвав Генпрокурора «символом брехні»

До національно-визвольного руху в Україні Іван Омельчук долучився у 1988 році, будучи студентом Львівського сільськогосподарського інституту.

– Випадково на площі Ринок під час мітингу я почув виступ Миколи Гориня, – згадує Іван Миколайович. – Він говорив про Україну, про незалежність. Ним не можна було не захопитися. Ця смілива людина за Радянського Союзу не боялася казати правду про владу. З усіх боків учасників акції оточив ОМОН, поруч стояли автозаки. Омонівці стали виловлювати демонстрантів, почалася паніка. На власні очі бачив, як б’ють жінок. Горинь намагався втекти, та його заштовхали в автозак.

Івана Омельчука тоді не затримали, тож наступного дня він прийшов до відділку, щоб разом з іншими визволити демонстрантів.

– І знов почалася бійка. Після неї цілу ніч змивали з бруківки кров, – продовжує Іван Омельчук. – А після всього почув по телевізору виступ Генпрокурора Потебенька, мовляв, омонівці на прохання львів’ян навели порядок у місті. У той же день порвав свій комсомольський квиток. У 2004 році під час Майдану довелося зустрітися з Потебеньком особисто. Нагадав йому той його виступ, назвавши в очі «символом брехні».

Просить людей розповісти про невідомі могили

Зайнятися встановленням пам’ятних знаків загиблим воякам УПА «свободівця» спонукала розмова зі зв’язковим повстанської армії Трифоном Бодюком. Він розповів, що в лісі поблизу Буциня похований повстанець Федір Карда. Знайшов очевидців, родичів загиблого. І незабаром у тому урочищі відкрили пам’ятний знак українському герою. Останки Федора перепоховали в рідному селі Заріччя Ковельського району.

– Був щиро вражений, що на панахиду прийшли сотні його односельців, – каже Іван Миколайович. – Та найбільше здивувало, що серед них була дружина Федора Карди.

Івану Омельчуку та його однопартійцеві Анатолію Лавринюку випала нагода встановлювати пам’ятну дошку Олексі Шуму на псевдо «Вовчак» на школі в його рідному Журавлиному. Пізніше в шкільний музей люди передали листи «Вовчака» до коханої дівчини, які знайшла молода сім’я під час ремонту старої хати, тут же була й повстанська форма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Непокаране зло породжує ще більше зло, - депутат про корупційний скандал на Волині

Помітним у житті району стало відкриття пам’ятника двом сотникам УПА Михайлу Поляку та Костянтину Жолинському в Мильцях. До його спорудження доклали зусиль не лише Іван Омельчук, а і його син Тарас та племінники Андрій Хомич, Сергій Омелянюк, Богдан Зайцев. І все це власним коштом ініціатора.

– Встановити пам’ятні хрести плануємо ще Івану Чабану та полеглим біля рудницького багна повстанцям в Мизовому, – ділиться задумами Іван Миколайович. – Зупинятися на цьому не збираємося. Під час святкування Дня Незалежності я звернувся до старовижівчан з проханням ділитися інформацією про місця загибелі повстанців.

Після Революції Гідності, під час якої Іван Омельчук був поранений, втілив у життя ще одну хорошу ідею – встановив банери «Небесній Сотні» в центрі селища та біля храму Василія Великого, адже вважає, що сучасні герої продовжили справу вояків УПА.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити